Az év tanácsülésére készül az önkormányzati képviselőtestület

Idén nem volt olyan hatékony a kormány, mint 2020-ban, amikor már január elején költségvetése volt az országnak, és így a városnak is lehetett februárban. Az más kérdés, hogy márciusban mindent lefújt – fertőtlenítővel – a koronavírus, és a helyhatósági választásokat is három hónappal arrébb lökte.

A – már nem is annyira – új önkormányzati testület első költségvetése lesz az idei, amiről csütörtökön, április 22-én 9-től szavaznak hosszas egyeztetések után: vitáztak róla a vállalkozókkal, minden frakció és a polgármesteri hivatal is külön-külön bemutatta az álláspontját a sajtónak.

Mit emelnek és mire írnak ki versenyvizsgát?

A tanácsülésen a költségvetésen kívül szó lesz még a helyi adók és illetékek inflációs rátával való aktualizálásáról, ami 2,6 százalékos emelésben nyilvánul meg, és 2022-től lép érvénybe. Határoznak arról, hogy meghirdessék a művelődési ház menedzseri tisztségére a versenyvizsgát, megállapítják az otthoni ellátásra szoruló és szociális segélyben részesülők juttatását, a bölcsődei díjakat, az egyházaknak járó támogatásokat. Aktualizálják az ANL lakások bérleti díját, ami valószínűleg többnyire emelést jelent majd, miután tavaly július végén mintegy ezer lejjel, 2.996 lejre emelkedett a lakások négyzetméterenkénti értéke. Befizetik a Romániai Megyei Jogú Városok Egyesületébe a tagdíjat.

Tervezhetnek a civilek

A civilek által szervezett sporttevékenységekre 1.150.000 lejt terveznek elkülöníteni (ezt a POL a helyszínen növelné 200 ezer lejjel), illetve döntenek a civilek által ifjúsági, kulturális, környezetvédelmi stb. tevékenységekre költhető pályázatokról is, összesen mintegy 500 ezer lej értékben. Víz- és gázvezetékek bővítése céljából területek használati és szolgalmi jogát adják át a szolgáltatóknak, és belterületet minősítenek köztulajdonná, közterületet adnak át ügykezelésbe, egynek pedig a jogi helyzetét szabályozzák.