Az év leghidegebb reggelére ébredt Románia

Sehol sem volt -4 foknál magasabb a hőmérséklet, a leghidegebb Vaslui megyében volt, jelenti a Hotnews hírportál az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) adataira hivatkozva. Szinte mindenhol -10 Celsius fok alatti hőmérsékletet mértek az országban.

Románia szerda délelőtti hőtérképe. forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

A legalacsonyabb hőmérsékleteket a Vaslui megyei Negrești városában volt, -18,6 Celsius fok. Kevéssel maradt le a rekordról Kézdivásárhely -17,8 Celsius fokkal és Bodzaforduló is dobogós helyen végzett -17,8 Celsius fokkal. Bákóban -17,4, Jászvásáron -17, Radócon -17,1 Celsius fokot mértek. Bukarestben -9,4 fok volt az ANM térképe szerint. A legmelegebb az ország nyugati felében volt, -4,9 és -4,8 fokokat mértek a Bihar megyei Vaskohsziklás, Pusztahollód és az Arad megyei Kisjenő településeken.

Brassóban -14,1, Kolozsváron -9,9, Szebenben -9,7, Konstancán -7,7 Celsius fokot mutattak a hőmérők. Szerdán a maximumok várhatóan -4 és 4 Celsius fok közt lesznek az országban.

Csütörtökön a minimumok -10 és -1 fok közt lesznek, előbbi Erdélyben, utóbbi Dobrudzsában, a legmagasabb hőmérséklet -2 és 7 Celsius fok között alakul.

Fűts biztonságosan!

A megyei katasztrófavédelem a nagy hidegekre való tekintettel felhívja a figyelmet a tűzvédelem fontosságára: a fűtőberendezéseket és az elektromos rendszereket ne terheljük túl, ne hagyjuk felügyeletlenül és a kéményeket tisztíttassuk ki, ugyanis a legtöbb tűzesetet ebben az időszakban a meghibásodott elektromos hálózat és a tisztítatlan kémények és a rögtönzött, meghibásodott tűzhelyek okozzák.

Székelyudvarhelyen

a weather.com alkalmazás szerint szerdán -9 és -2 Celsius fok között alakul a hőmérséklet, csütörtökön egy hangyányit melegebbre számíthatunk, már -1 Celsius fokig is felkúszik a hőmérő higanyszála. Cserébe tiszta, napos idő várható. Hétvégén borús időt jeleznek, a plusz fokokra egész hétfőig kell várni.

Az országban szerdán az utak nincsenek lezárva, a Partiumban sűrű ködöt jeleztek. A rossz idő miatt több keleti megye iskoláiban szünetel vagy online zajlik az oktatás – tájékoztat az Agerpres hírügynökség.