Az erős széllökések miatt ezeket javasolja a katasztrófavédelem

70-90 kilométer/órát meghaladó szélerősségre figyelmeztető sárga jelzés van érvényben pénteken január 5-én 16 óráig Hargita megyében, főként annak hegyvidéki területein – figyelmeztet emailben kiküldött közleményében a Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség, az ISU.

Csíkszereda, Maroshévíz, Gyergyószentmiklós, Balánbánya, Szentegyháza, Parajd, Gyergyóditró, Korond, Zetelaka, Gyergyóújfalú, Gyimesközéplok, Csíkszentgyörgy, Farkaslaka, Oroszhegy, Lövéte, Tölgyes, Szépvíz, Gyimesfelsőlok, Kászonaltíz, Homoródszentmárton, Borszék, Bélbor, Csíkszentmihály, Galócás, Gyergyóvárhegy, Csíkszentimre, Máréfalva, Tusnádfürdő, Csíkszentlélek, Csíkpálfalva, Gyergyóholló, Fenyéd, Varság – sorolja tételesen is az érintett településeket a közlemény.

A hatóság javasolja,

hogy az időjárási figyelmeztetés ideje alatt ne tartózkodjunk és közlekedjünk olyan óriásplakátok, fák vagy villanyoszlopok alatt, amelyek dőlésveszélyesek, ne menjünk építkezési területre, vagy rögtönzött építmény közelébe, oda, ahol a szél felkaphat építőelemeket. Ez idő alatt a legjobb, ha nem is maradunk szabadtéren, inkább biztonságos menedékre húzódunk. Javasolják ugyanakkor az autók biztonságos helyre való parkolását, illetve hogy semmiképpen ne érintsünk meg földre esett vezetéket.

A katasztrófavédelem emberei készen állnak a beavatkozásra, intenek nyugalomra, és ajánlják böngészni vészhelyzeti képzéssel kapcsolatos információkat, javaslatokat a https://fiipregatit.ro honlapon, vagy a DSU mobilalkalmazáson keresztül, amely ingyenesen elérhető az App Store-ban és a Google Play-en.