Az ennivaló mangalicának szerveznek fesztivált

Ételkülönlegességek, jó muzsika, szórakoztató programok várják az érdeklődőket a kétnapos rendezvényen.
Fotó: hir.ma

Mangalica Gasztrofesztivál néven kétnapos eseményt szerveznek Székelyudvarhelyen, november 23-24-én a Márton Áron téren. Szombat délelőtt egyesületi közgyűléssel, szakmai programokkal kezdődik az esemény a Szent István teremben, ahova meghívást kaptak a székelyföldi sertéstenyésztők, feldolgozásban érdekelt személyek, hogy közösen dolgozzanak a székelyföldi sertéstenyésztés stratégiáján.

A Patkóban két órától mangalicahúsból készült ételeket kínálnak a meghívott éttermek. Töltött káposzta, mangalica burger, cérnakolbász, chili con carne, bográcsos várja az érdeklődőket a sátrak alatt, de olyan ételkülönlegességeket is megkóstolhatnak, mint a pirított mangalicafül, malacpofahús, vagy mangalica debreceni. Ezen kívül két húsbolt várja a mangalica húsának szerelmeseit mindkét nap.

Szombat délután egy kevés időre a Szent István terembe hívják a résztvevőket, ahol dr. Bíró Ibolya az egészséges életmódról, Sándor Barna a székelyföldi gasztrotrendekről tart előadást.

Koncerttel, néptáncelődással, kulturális programokkal szórakoztatják az eseményre kilátogatókat, részletes leírással az esemény közösségi oldala szolgál.

– Tenyésztők vagyunk, akik sokat jártunk hasonló, magyarországi fesztiválokra. Régi gondolat az ilyen esemény megszervezése, most sikerült. Szeretnénk a mangalicából készült termékeket megismertetni a várossal és környékével, közös megoldásokat keresni a sertéstenyésztés székelyföldi kihívásaira – mondta el érdeklődésünkre a főszervező egyesület alelnöke, Sinka Arnold.

A Mangalica Gasztrofesztivál főszervezője a Mangalicatenyésztők Egyesülete, társszervezője a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesülete.