Az EMNP kiáll Gálfi mellett, az RMDSZ szégyent kiált

A Néppárt és az RMDSZ is értetlenül figyeli, mi zajlik az MPP-ben. Nem akarnak beleszólni, de abban egyetértenek: ami történik, az nem tesz jót a városnak.
Fotó: Egyed Ufó Zoltán | archív

Koalíciós partnere, az Erdélyi Magyar Néppárt székelyudvarhelyi szervezete kiáll a múlt héten helyi pártelnöki tisztségéből kipuccsolt Gálfi Árpád mellett, szerintük egyértelmű, hogy a polgármester “ebben a történetben a pozitív oldalon áll”.

Az ellenzékben levő RMDSZ pedig csak nézi, hogy már most erősen úgy tűnik nekik, nem jön össze a 2016-ban beígért jobbra váltás. Van tapasztalatuk bőven, hisz ők is így kezdték az előző választások elvesztését.

Tiszta lappal folytatná a Néppárt

Elsőként Ölvedi Zsolt, a Néppárt helyi elnöke fogalmazott meg álláspontot “a hét egyik fontosnak mondható puccsáról”. Elmondta, a konfliktus előjelei a puccsot előkészítők és a polgármester közt már múlt novemberben látszani kezdtek, amikor a puccsolók nem voltak hajlandóak megszavazni, hogy az RDE-szerződések ügyében a polgármesteri hivatal egy hozzáértő ügyvédet fogadjon.

Szerinte most azért jelentették fel Gálfit a DNA-nál, mert a szeméttároló területén rendezné egy mezőgazdasági terület helyzetét, amire korábban Szász Jenő és Bunta Levente polgármesterek is törvénytelenül adtak ki építkezési engedélyt.

A néppártiak még mindig kiállnak a kampányban megfogalmazott szlogenjük, a Tiszta lappal! mellett, és bíznak benne, a városlakók felismerik, hogy végre van egy olyan polgármestere a városnak, mely az önös vagy bizonyos személyek pénzügyi érdekei helyett a város érdekeit helyezi előtérbe – nyilatkoztatta ki Ölvedi.

A központi hatalom nem ezt akarja

Nagy Pál megyei elnök ugyanazon a sajtótájékoztatón fontosnak tartotta tisztázni, nem a polgármesteri, hanem az MPP-elnöki tisztségéből váltották le Gálfit.

Szerinte a nagyobb erők machinációi hatnak helyi szinten, amikor Gálfit próbálják kitorpedózni. Az országos irányvonal ugyanis szerintük az, hogy az MPP és az RMDSZ még jobban összefonódjanak bizonyos parlamenti helyekért cserébe, és ez ellentmond a Hargita megyei MPP- és EMNP szervezetek részéről érkező összefogás iránti igénynek.

A néppártiak nem értik, hogy lehetnek egyesek politikailag ennyire éretlenek, hogy kirobbantották ezt konfliktust, ami árt a koalíciós együttműködésnek és a város érdekében folytatott eredményes munkának is.

A Néppárt szerint nem a párttagok, hanem a szavazók bázisát kellene duzzasztani, az emberi kapcsolatokat pedig értékesebbnek tartani, mint a pillanatnyi hatalmi érdekeket – mondta Nagy.

Miután a Néppárt kiállt Gálfi mellett, hogy teljesebb képet kaphassunk, mint látják a város döntéshozói az MPP-n belül a polgármester körül kirobbant botrányt, megkérdeztük az RMDSZ-t.

Kritikán aluli, a város szégyene

Derzsi László, a helyi szervezet elnöke szerint a város négy éve arra hatalmazta fel az MPP-EMNP koalíciót arra, hogy Gálfi Árpád vezetésével irányítsák a várost, de szerinte nem sikerült jobbra váltani.

Kritikán alulinak tartja, hogy néhány hónapja az önkormányzati koalíció két külön frakcióra vált, most pedig éppen ez a szappanopera történik az MPP-n belül, és ezzel visszatért a ‘90-es, 2000-es évek közéleti hangulata a városban.

Sajnálja, hogy már egy évvel a választások előtt kitört ez a konfliktus, mert ha ezzel telik el a következő év, akkor leáll a fejlődés a városban. Ami szerinte amúgy sem volt túl lendületes: “Ott tartunk, hogy lassan Udvarhelynek annak kell örülnie, hogy három év mandátum után végre sikerül újjépíteni egy gyalogoshidat, érdemben dolgozni a jégpályán és így tovább. Azt gondolom, hogy ez a város szégyene”.

Amikor finoman szembesítettük azzal, hogy nem csak a 2000-es évek elején ment ez, hanem négy és fél éve – mentségükre csak négy hónappal a választások előtt kezdte el – épp az RMDSZ váltotta le egy hasonló húzással Buntát és követett el a mostani MPP-botrányra hajazó cifra politikai csínyeket, azzal szabadkozik, hogy nem volt még akkor a szervezetben.

“2016-ban felállt a koalíció, felépített egy stratégiát Udvarhely jövőjére nézve, erre bizalmat kapott a szavazóktól, most pedig ez az irány nem látszik, nem is tudom, hogyan tudna látszani a következő egy évben” – folytatja a helyzet értékelését arra vonatkozóan, hogy milyen jövőt jósol ilyen körülmények között a városnak a következő évre.

Hangsúlyozta, hogy a történteket “az MPP belügyének tekintjük, és mi nem foglalunk állást egyik oldal mellett illetve ellene sem”.

Nem mondott igent, és nem mondott nemet

Arra a kérdésünkre, hogy amennyiben Gálfit nem indítaná jelenlegi formájában a koalíció, és függetlenként jelentkezne a polgármester-választáson, azt feleli, nem szaladna ennyire előre az időben, egyelőre ez még nem történt meg, az MPP pártelnökként vonta meg Gálfi Árpádtól a bizalmat, nem pedig polgármesterként.

Ők is gondolkodnak már azon, hogy az RMDSZ színeiben ki indulhatna a jövő évi választásokon, az informális beszélgetések elkezdődtek, az eredményük várhatóan ősszel fog kikristályosodni – nyilatkozta az uh.ro-nak Derzsi László.