Az elméleti vizsgát még nem, az oktatást már engedélyezik

Szilágyi Ferenc, fotó: GÁL ELŐD/archívum

Akiknek március 17-e és június 15-e között járt volna le a dossziéjuk, azokat május 18. és 22. között programálják gyakorlati vizsgára a sofőriskoláknál, a tanulókat időrendi sorrendben veszik – tájékoztatott közleményben a Hargita megyei prefektúra.

Erről a tegnap értesítették az iskolákat, tudtuk meg Szilágyi Ferenc székelyudvarhelyi sofőroktatótól, közlekedési szakértőtől. Azoknak a dossziéjukat az iskolák össze kell szedjék ezen a héten és az iskolák képviselői vigyék be Csíkszeredába. Ők élveznek előnyt, mert lejárna az évük. Azért kérték, hogy az iskolák illetékesei vigyék be, hogy ne legyen a váróterembe nagy tömeg. Azt írták az iskoláknak, hogy május 22-ig vigyék be. Ma s holnap az iskolák szedik be az iratcsomókat. Az iskolák értesítették a diákokat és már holnap is megy egy iskola képviselője, amikor visszajön, akkor többet fogunk tudni arról, hogy mikorra programálják be őket” – mondta.

Vannak még tisztázatlan dolgok,

ilyen a csíki elméleti vizsga beindítási dátuma, amely legjobb esetben is június 15. után tud megtörténni.

„Ami még függőben van, hogy akiknek nincsen lejárva az év, de programálva voltak a tilalom ideje alatt, azokkal mi lesz: ő kell-e bemenjen vagy az iskola kell-e összegyűjtse” – mondta a sofőroktató, a prefektúra közleményében annyi áll, hogy „akiket a szükségállapot idejére programálták, azokat automatikusan időrendi sorrendben újra programálják”.

Noha az erkölcsi bizonyítvány érvényességi határidejét nem hosszabbítják, „az mindenkinek hat hónap, kell frisset kiváltani, ha lejárt”, mondta Szilágyi Ferenc, „az orvosi vizsgáról eddig nem esett szó, nem lehet tudni, hogy mi lesz azokkal, akiknek nem az iratcsomójuk jár le, csak az orvosi, mert hamarabb megcsinálták”.

A Polimed hétfőtől, május 18-tól ismét fogadja az orvosi vizsgára jelentkezőket, viszont egy nap csak 35 embert tudnak fogadni, így fontos, hogy előzetesen egyeztetni kell a 0748 100 554-es telefonszámon.

Az elméleti oktatás folytatódhat,

Szilágyi Ferenc elmondta, engedélyezték azt, de minden iskola csak kisebb csoportokat fogadhat egy alkalommal, „a terem kapacitásának fele engedélyezett maszkkal s kesztyűvel, az, hogy milyen beosztásokat találnak ki, az iskolákon múlik”. Ugyanígy az iskolavizsga és a tanulóvezetés is engedélyezett az óvintézkedések betartásával.

A gyakorlati vizsgákra is maszkban és pontosan kell érkezni, hőmérést végeznek, és megtagadhatják a vizsgáztatást, ha a vizsgázó testhőmérséklete meghaladja a megengedett értéket (37,3 fokot) – írja a prefektusi hivatal.

Közleményükben azt is kiemelik, azok kivételével, akiknek március 17-e és június 15-e között járt volna le a dossziéjuk, mindenkit csak ezután fogadnak programálásra. Az új időpontokat közlik a sofőriskolákkal és a prefektusi hivatal honlapjára is feltöltik.