Az élet nem állhat le Kápolnásfaluban

Önkéntes csoport segíti a rászorulókat a községben.
Fotó: Lőrincz Andor

Kápolnásfaluban komolyan veszik a koronavírust az emberek, időseket és kisgyerekes családokat segítő önkéntes csoportokat alakítottak. A közösségi életet is teljesen átalakította a járvány: elmarad a tavaszra tervezett falugyűlés, nem járhatnak templomba a hívek – tájékoztatta portálunkat Benedek László polgármester.

Március 29-én, vasárnap hozzávetőleg 13-14 embernek járt le a 14 napos otthoni elkülönítés időszaka, szabadon közlekedhetnek ezután a helybéliek. A községvezető információi szerint többségük Németországból és Franciaországból érkezett haza. Intézményi karanténos nincs a községből.

Kevés házi elkülönített van a községben

Jelenleg három személyt és családját érinti az otthoni elkülönítés: egy fiatalember Angliából hazatérve szigetelte el magát, két tovább férfi családjával együtt vonult házi karanténba.

– Van egy jól működő Facebook-csoportunk, ahol minden információt megosztunk, tudomást szerezhetünk arról, ha valaki haza akar térni külföldről. Úgy tudom, hogy mostanában nem fognak már hazajönni. Egy nagyobb csoport ment ki németországi munkára, de ők általában 2-3 hónapos szerződéssel érkeznek ki, nem hallottam arról, hogy hamarabb jönnének – mondja a polgármester.

Felmérték a segítségre szorulókat:

65 éven felüli személyek, kisgyerekes családok tagjai vannak a közel hatszáz fős listán. A települést zónákra, felelősökre osztották, nyilvánossá tették az önkéntesek elérhetőségeit a lakók számára. Huszonhárom önkéntes kettesével-hármasával jár vásárolni, gyógyszereket beszerezni az embereknek.

– Dolgoztunk azon a helyi gyógyszertárral, hogy orvosi maszkokat szerezzünk be a lakosság számára, de a piacon nem találtunk. Ezért kézzel varrott textilmaszkokra esett a választás, ami akár otthon is kimosható használat után. Ezer darab maszkot és több ezer gumikesztyűt osztunk szét az önkéntesek által: időseknek, kisgyerekes családoknak, akiknek igényük van rá – számol be a községvezető, majd röviden felemlíti az idei terveket, amelyekbe beleszólhat a koronavírus.

Az élet nem állhat le

Csak bejelentkezés alapján tudják fogadni a klienseket a hivatalban, de azért “az élet nem állhat le a faluban”.

Ma tartották a tanácsülést a községben, az ülésvezető pár társával a tanácsteremben, a többiek online kapcsolódtak be a munkába. Zajlanak a munkálatok a 86-os községi úton, építik a közösségi házat a faluban.

– Kisebb csoportokban dolgoznak a térkövezésen a Temető utca és Tófalva környékén. Vakolnak a közösségi házban, ezekkel a munkálatokkal lehet haladni, nincs baj. Inkább az óvodai elszámolással, és a szennyvízhálózat átvételével gyűlt meg a bajunk. A Vidéki Beruházásokat Felügyelő Ügynökség (AFIR) nem száll ki terepre ellenőrizni a koronavírus miatt – mondja a polgármester.

A hívek nem látogathatják a templomokat, de online lehet miden szentmisét követni, a plébános Facebook-csoportot hozott létre e célból.

– Vannak szomorú helyzetek is, sajnos. Egy idős néni nemrég meghalt, a fia Németországból nem tudott hazajönni a temetésére, mert 14 napos karanténba helyezték volna. Szűk, családi körben búcsúztatták el az elhunytat. Ilyen is történt – mondja.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. Március 31-ei híreinket itt találja.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!