Az egyeztetés eredménytelen volt, folytatódik a sztrájk

A keddi tárgyalások sem vezettek eredményre, folytatódik az általános sztrájk a tanügyben – jelentette be a kormány képviselőivel folytatott egyeztetéseket követően a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnöke, Simion Hăncescu, hozzátéve, a kormány ígéretet tett arra, hogy „végez néhány számítást”.

A három szakszervezeti szövetség vezetői szerdán 17 órától egyeztetnek a FSLI székhelyén, és a kormány képviselőit is meghívták a találkozóra, „hátha előállnak egy meglepetéssel”. A találkozóra Nicolae Ciucă kormányfőt, Marcel Ciolacu képviselőházi elnököt, a pénzügyminisztert és a munkaügyi minisztert várják. Ők továbbra is azt követelik a kormánytól, hogy fogadjon el egy külön jogszabályt a pedagógusok béremeléséről, amelyik az új közalkalmazotti bértörvény hatályba lépéséig lenne érvényben – írja az Agerpres hírügynöség. Hăncescu megjegyezte, csütörtökön nagyszabású tüntetést terveznek az oktatási szakszervezetek.

A Spiru Haret Szakszervezeti Szövetséget vezető Marius Ovidiu Nistor is megerősítette, hogy az általános sztrájk folytatódik, és ő is reményét fejezte ki abban, „hátha olyan megoldással állnak elő a döntéshozók, amelyet elfogadnak a kollégák”. Emlékeztetett arra, hogy a sztrájk esetleges beszüntetéséről nem a szakszervezeti vezetők, hanem a tagság dönt.

Az említett két szakszervezet mellé az Alma Mater Országos Szakszervezeti Szövetség elnöke, Anton Hadăr is csatlakozott elégedetlenségével, amikor kedd este kijelentette, hogy a kormány az egyetemi oktatás rövid és hosszabb távú problémáira sem javasolt megoldásokat, ezért úgy gondolja, hogy a közoktatásban dolgozó pedagógusok sztrájkja elhúzódhat. A felsőoktatási szakszervezet elnöke elmondta, a kormány arra hivatkozva utasította el a pedagógusok azonnali béremelésre vonatkozó követeléseit, hogy kordában kell tartani a költségvetési hiányt.

„Nem hangzott el olyan ajánlat, amellyel elégedettek lehetnénk. A hosszabb távú megoldás, azaz az új közalkalmazotti bértörvény is még csak előkészítés alatt áll. Ilyen ütemben garantálom önöknek, hogy ezen a héten sztrájk lesz, és szerintem ez a munkabeszüntetés elhúzódik, nem csak egyhetes lesz” – jelentette ki Hadăr, ahogy azt is, hogy bízik benne, hogy a szerdai tárgyalási forduló már eredményesebb lesz. Szerinte első lépésként a kormánynak az inflációt ellensúlyozó béreket kell biztosítania a tanároknak, beleértve a felsőoktatásban dolgozókat is. Kifejtette: az nem megoldás, ha csak a pályakezdő pedagógusok fizetését emelik, az intézkedésnek ki kell terjednie a közoktatásban és a felsőoktatásban dolgozó közel 260 ezer tanárra.

A keddi tárgyalásokat követően Nicolae Ciucă kormányfő – aki szerdán ismét találkozik a tanügyi szakszervezetek képviselőivel – reméli, hogy ezúttal meg tudnak állapodni a megoldásról, hiszen teljességgel elfogadhatatlannak tartja, hogy egy pályakezdő tanár havi 2.500 lejes nettó fizetést kapjon. Azt ígérte, hogy az új közalkalmazotti bértörvény elkészítésével és elfogadásával sietni fognak. Július 15-én elkezdhetik a tervezet megvitatását a szociális partnerekkel, szeptember elsején pedig benyújtják a parlamentbe – írja a hírügynökség.

A kiemelt kép illusztráció, fotó: PÁL EDIT ÉVA