A bajnokság éllovasa sem bírt az SZFC-vel

Fotó: GÁL ELŐD

Nem akart alárendelt szerepet játszani a 46. szülinapját ünneplő Gabriel Rădulescu – Albert, Marucza, Berkeczi, Kovács, Tordai, Savin, Szakács, Mitra, Simó, Becze, Gavîrlița összeállítású – együttese, a Székelyudvarhelyi FC a román labdarúgó harmadosztály tizedik fordulóban pénteken, október 28-án, és már az első percekben be is szorították saját térfelére a bajnokságot vezető, eddig veretlen Blejoi együttesét a sétatéri stadionban.

A hetedik percben Simó előtt nyílt meg egy üres terület, jól felismerte a helyzetet, és 20 méterről ráeresztett egy lövést, ami a felső kapufán csattant. A kipattanót visszaszerezte az SZFC, és pillanatokkal később már Marucza próbálkozhatott, laposan eleresztett lövése körülbelül 15 centivel ment mellé. Percek múlva Szakács is próbára tette az ellenfél kapusát, de lövésében nem volt elég erő, így nem okozott gondot Neacșunak.

A vendégek első lövésére negyedórát kellett várni, ami nem is volt veszélytelen, de ezután sem engedte az SZFC, hogy ellenfele sokáig nyeregben érezhesse magát. A játékvezető a 18. percben szabadrúgást ítélt a hazaiak számára. A beívelés után Mitra fejelt, és ugyan elsőre védett Neacșu, a játékszer az egyik hazai játékos elé került, aki újra próbálkozott, ez a vendégek gólvonalon álló védőjében akadt el. A hazai játékosok azt reklamálták, hogy kézzel ért a labdához a védő, de míg ők indulatosan rohantak a bírónak, a labda Savin, az SZFC csapatkapitánya elé került, aki nem is hibázott, megszerezte a vezetést a hazaiaknak (1-0).

Akiknek szerencséje is volt, hogy előnyük megmaradt a félidei szünetre. Egy Blejoi helyzetnél, a laposan középre adott labdára volt érkezője a vendég csapatnak, de az körülbelül 5 méterrel a kapu előtt szerencsétlenül ért a játékszerhez, ami így fölészállt. Még a sípszó előtt Mitrának is volt egy lehetősége, szintén egy szabadrúgásból történő beívelést követően fejelt, mellé.

A második félidőben

ugyan továbbra is hatalmas volt az iram, és sok szabálytalansággal szaggatott a játék, egy darabig eseménytelenül teltek a percek. A vendégek támadóbb felfogásban léptek pályára, mégis az SZFC-nek volt egy-két ígéretes kontrája. Ezek közül Simó Csongor szólója volt a legveszélyesebb, a szélső nagyszerű cselek után tört be középre, és csinálta meg magának a lövőcselt, aztán fölédurrantott.

Azonban az ellenfél helyzeteire sem sokat kellett várni, az 55. percben Pahontu eresztett rá egy hatalmas lövést, ami a felső kapufáról leverősen pattant a gólvonalra, talán mögé is, ezt erősítették a vendégjátékosok is, de az udvarhelyiek most örülhettek a gólvonal-technológia hiányának. Ezt leszámítva akadt nagy lehetősége a vendégeknek, egy szöglet után Enache fejelt, ám Albert Huni, az SZFC kapusa óriásit nyújtózott, és bravúrral sikerült a kapu fölé tolnia a labdát. Huni a 80. percben is a helyén volt, amikor veszélyes helyről csavart rá egy szabadrúgást a vendégek játékosa, Ionuț Șerban.

A hátramaradt tíz percben mindkét oldalon volt egy-két lehetőség, a vendégek akicójánál Albert ismét védett, míg az udvarhelyiek sansza a csereként beálló Guță előtt adódott, aki messziről eresztett rá egy veszélyesen pattanó lövést, ami kicsivel ugyan, de mellément.

A játékvezető öt perc hosszabbítást rendelt el, de ezt már sikerült kivédekeznie a hazaiaknak, maradt az 1-0 arányú végeredmény, és SZFC-győzelem, amellyel a csapat felkapaszkodott a bajnoki tabella negyedik helyére.

Ugyan többen csak holnap lépnek pályára a tizedik fordulóban, csupán egyetlen csapat, a Barcarozsnyói Olimpic Cetate előzheti meg az SZFC-t, így legrosszabb esetben is az ötödik helyről várják az udvarhelyiek a következő fordulót, amely során az Olimpic Zărnești lesz az ellenfelük, szintén a sétatéti stadionban november 4-én, pénteken 14 órától.