Az átoltottsághoz kötné a miniszterelnök a lazításokat

– Ha az emberek koncertekre akarnak menni, be kell oltatniuk magukat, ha a tengerpartra akarnak menni, vagy külföldre, vagy csak kirándulgatni az országban, akkor is; a vendéglők nyitva tartásához is ez szükséges, mint ahogyan a színházak, mozik működéséhez – idézte az Agerpres Florin Cîţu miniszterelnök hétfő esti nyilatkozatát.

– Mindezek a dolgok rajtunk múlnak. Ha vissza akarunk térni a normalitáshoz, ha azt akarjuk, hogy a gazdaság működjön és meg akarunk szabadulni a maszkviseléstől, be kell oltatnunk magunkat – nyomatékosított a kormányfő a DIGI24 műsorában.

Cîţu kijelentéseinek abból a szempontból is van jelentősége, hogy korábban kizárólag a fertőzöttségi rátához kötötte a lazításokat és a szigorításokat a kormány és az országos vészhelyzeti bizottság, nem az átoltottsági arányhoz, bár az is igaz, hogy jogszabály még nem tükrözi ezt az új szemléletet.

A miniszterelnök hétfő este többek között azt is mondta, hogy a fertőzöttségi incidenciától függetlenül nyitva tarthatnának azok a vendéglők, amelyek teljes személyzete beoltatta magát a koronavírus ellen. Véleménye szerint a nagy vállalatoknak is be kellene oltatniuk teljes személyzetüket, hogy megszűnjenek a gócpontok.

Az első lazítások pedig akkor következhetnek be, amikor 5 millió állampolgár, azaz az aktív lakosság 35%-a be lesz oltva, aminek szerinte június elsejéig meg kellene valósulnia. 70 százalékos átoltottság esetén lehet szó a nyilvános helyeken való kötelező maszkviselés feloldásáról, mondta még Cîţu.