Az anyamedve elszaladt, a három bocs a fán maradt

Fotók: székelyudvarhelyi helyi rendőrség Facebook-oldala

Az elmúlt két napban többször is jelentették a hatóságoknak, hogy medve jár a város területén: csütörtökön, április 20-án két alkalommal látták a medvét az Orbán Balázs utcában, míg pénteken, április 21-én az Éltetőkút utcában egy anyamedve és három bocsának jelenlétét, illetve Kadicsfalván, a templom környékén szintén egy medve jelenlétét jelezték – adta hírül Facebook-oldalán a székelyudvarhelyi helyi rendőrség. A medvejárásról minden alkalommal RO-Alert üzenetben figyelmeztették a lakosságot, közölte Alina Ciobotariu, a Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) sajtószóvivője WhatsApp-üzenetben.

A bejelentésekre a helyi rendőrség munkatársai, Gálfi Árpád polgármester és a polgármesteri hivatal munkatársai, a csendőrség, egy állatorvos, a SMURD, illetve a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület tagjai vonultak ki.

Reggeltől délutánig a fenyőfán tanyáztak

Megkeresésünkre Katona Lóránt, a helyi rendőrség aligazgatója elmondta, péntek reggel 10 óra körül érkezett a bejelentés, hogy az Éltetőkút utcában egy anyamedvét és három bocsát látták. A bejelentésre a hatóságok és a vadásztársulat is kivonult, de az anyamedve elrohant, a hatóságok hőkamerás drónnal is keresték, de nem találták. A három bocs azonban nem szaladt messzire, felmásztak egy, a lakóházakhoz közeli fenyőfára.

A vadásztársulat emberei a helyszínen maradtak abban a reményben, hogy a vadállatok lemásznak a fáról. Végül 16 óra előtt nem sokkal érkezett a jelentés a helyi rendőrséghez a vadőrtől arról, hogy a bocsok lemásztak a fenyőfáról, ám rögtön el is tűntek szem elől, behúzódhattak egy barlangrészbe, ezért nem találta meg korábban a hőkamerás drón az anyamedvét sem. A vadásztársulat továbbra is figyeli a környéket, hátha kijönnének a vadállatok, és az erdő felé kergethetnék őket, mondta el a helyi rendőrség aligazgatója.

Az Orbán Balázs utcai medve egy másik egyed, nagytestű, és tudomásuk szerint egyedül jár. Az a medve, amelyiket Kadicsfalván a templom előtt, az utcán végigszaladva látták, szintén nagytestű, amire a helyi rendőrség munkatársai kiértek a helyszínre, elszaladt – válaszolta még kérdésünkre Katona Lóránt. 

Mivel mostantól számítani lehet a medvék megjelenésére a város területén, és az állatok kifejezetten agresszív viselkedést is tanúsíthatnak, különösen az anyamedve, a helyi rendőrség munkatársai felhívják a lakók figyelmét, hogy saját biztonságuk és testi épségük megőrzése érdekében semmilyen körülmények között ne menjenek a medvék közelébe, és tárcsázzák a 112-es segélyhívó számot.