Az alpolgármester leváltása lesz a téma

Izgalmasnak ígérkezik a februári 29-i soros havi tanácsülés, a 47 napirendi pont között szerepel az a határozat-tervezet, amit még januárban adott le a POL-frakció és Bindea Dániel MPP-s tanácsos Ölvedi Zsolt alpolgármester leváltása érdekében. 

A tervezetet derült égből villámcsapásként a tanácsosokra felháborodott Gálfi Árpád polgármester jelentette be a nyilvánosságnak a januári tanácsülésen. Az atombomba időzítője egy bő hónapra volt állítva látszólag, mert a korábbi soron kívüli üléseken szóba sem került az alpolgármester alatt rezgő léc. Ahogy sejtettük és említettük, csütörtökön dönt a képviselő testület a bomba kioldásáról.

Igen ám, de a tervezethez csatolt dokumentumok szerint a szükséges véleményezés a jogi osztály részéről negatív. Venczel Attila főjegyző kérdésünkre elmondta, a polgármesteri hivatal jogi osztálya és a képviselőtestület jogi szakbizottsága is negatívan véleményezte a tervezetet. Utóbbi esetében a hatból négy tag jelent meg az ülésen, a titkos szavazáson pedig ketten elutasították, ketten pedig tartózkodtak. Hozzátette, ettől még napirenden marad a tervezet, mert a törvény csupán annyit ír elő, hogy véleményezni kell, azt nem, hogy a véleményezés pozitív vagy negatív kell-e legyen. 

Több forgatókönyv is van az alpolgármester leváltására:

az első, hogy a kezdeményezők visszavonják a tervezetet és akkor megy minden úgy, ahogy eddig. Hozzátette, hogy a visszavonást a napirend tárgyalásáig lehet megtenni. 

A második lehetőség, hogy nem vonják vissza a napirendi pontot, és egy titkos szavazás lesz, a tisztségben lévő tanácsosok kétharmadának szavazata kell ahhoz, hogy az alpolgármestert menesszék a pozíciójából. Itt ugyebár megint csak kétesélyes a dolog, ha nem lesz meg az elegendő szavazat, marad az alpolgármester a tisztségében.

Ha viszont meglesz a kétharmad, az alpolgármestert leváltják. Azonban joga van hozzá, hogy a határozatot, amivel leváltották, a közigazgatási bíróságon megtámadja és kérje a visszahelyezését a tisztségébe. Amennyiben a bíróság úgy dönt, hogy visszahelyezi a pozíciójába, kérelmezheti az alpolgármesteri illetményét arra az időszakra, amitől elesett. 

Ami miatt negatív volt a jogi iroda véleményezése,

az a benyújtott tervezet megalapozatlansága. Először is nem csatolták azt a dokumentumot, amivel indokolják a leváltásra vonatkozó kezdeményezésüket, miszerint a városvezetők,  meggátolják a tanácsosok információkhoz való hozzáférését. Ez az a levél, amelyben a polgármester és az alpolgármester kéri az intézményvezetőket, hogy csak a polgármesteri hivatalban egyeztessenek az általuk vezetett intézmények költségvetési igényeiről, hogy az információk „ne kerüljenek illetéktelen kezekbe”. 

A jegyző szerint, ha ettől eltekintünk, akkor sem kellően megalapozott a beadvány, ő személyesen is egyetért a negatív véleményezésekkel. Mivel az ő és a jogi osztály meglátása szerint a kialakult konfliktus valójában véleménykülönbözés, és „hogyha elfogadjuk azt, hogy minden egyes vélemény és nézőpont eltéréskor egy alpolgármester leváltható lenne, akkor valójában minden héten vagy minden hónapban lehetne adott esetben alpolgármestert cserélni, hogyha a felek olyanok, hogy nem mindig ugyanúgy látják a világot.”

Elmondta, hogy a már említett levél aláírásával az alpolgármester nem követett el olyan dolgot, ami indokolná a leváltását. Azért, mert a polgármester az egyetlen, aki a törvény szerint tehet javaslatot a költségvetés elfogadására. Ezért neki összesíteni kell a városi költségvetés komponenseit és az alintézmények igényeit is. Ellenkező esetben a polgármester nem tudja gyakorolni a jogkörét.

„Volt egy ilyen szerencsétlen mondat, hogy illetéktelen kezekbe kerüljenek az ügyek. Félremagyarázták, félremagyarázható is, de mi jogilag úgy értékeltük ezt jogi irodával együtt, hogy valójában az alpolgármester és az őt leváltani szándékozó tanácsosok között egyszerűen csak egy vélemény, egy nézőponti különbség van, és a vélemény nézőponti különbség nem vezethet, nem tekinthető úgymond alapos oknak.”

Alapos ok például, ha az alpolgármester nem jár hónapokig munkába, vagy egyáltalán nem teljesíti azokat a feladatokat, amelyekkel meg lett bízva. Ilyen indoklás viszont nem szerepel a szóban forgó tervezetben, mutatott rá a jegyző. 

Ennyit egyelőre, a többi csütörtökön derül ki. Addig is, 

több oldalnyi napirendi pont közül érdekesnek ígérkezik még,

hogy ideiglenesen új vezetőt kap a személyi nyilvántartó osztály, a tavaly nyáron leváltott Nagy Zsigmond helyett a tervezet szerint Feleki Klára Ildikó tölti majd be a tisztséget. A Városi Sport Klub igazgatói funkciójának betöltési és vizsgáztatási feltételeire vonatkozóan is elfogadásra vár egy tervezet.

Téma lesz még egy terület csere, Boda Elek Ferencz rendelkezik egy területtel a Csalókán, amin átmegy az út, ezt szeretnék elcserélni egy kadicsfalvi szántóföldre, hogy lehessen fejleszteni a terület infrastruktúráját.

Aztán itt van még nekünk az a tervezet, miszerint bérbe akarják adni az Orbán Balázs Általános Iskola nem is egy, hanem egyenesen öt darab, 55 négyzetméteres helyiségét: egy informatika és négy osztálytermet. A tervezet szerint a helyiségeket tanítási időn kívül adnák ki. 

A tanácsosok unszolására napirendre került a szakbizottságok megalakítását célzó módosító tervezet. A legutóbbi ülésen arról panaszkodtak, hogy a tanácsosi tisztségekről lemondott személyekkel megfogyatkoztak a szakbizottságok létszámai is, nehezen gyűl össze a kvórum. 

A maradék 41 napirendi pontból

15 szól ingatlan- és területadó fizetésének kötelezettsége alól való felmentésről. Mentesülhet a Gyulafehérvári Caritas, a Gondviselés Segélyszervezet, a székelyudvarhelyi Nyugdíjasok Önsegélyező Pénztára Egyesület, a Civitas Alapítvány, a Szent Gellért Alapítvány, az Udvarhelyi Fiatal Fórum, az Erdélyi Magyar Látássérültekért Egyesület, a Székelyudvarhelyért Alapítvány, az Orbán Alapítvány, a Hargita Megyei Sérültek Egyesülete, a Hargita Business Center, illetve Bartók Sándor és Bartók Katalin, valamint Urmánczy Ștefan, Ghiță Urmánczy Éva Gabriella és Bonyhai Gabriella – Eleonora.

Jóváhagyásra vár a Hargita Business Center de minimis támogatása és Udvarhely idei költségvetéséből az egyházaknak, a sport-, és kulturális tevékenységekre, valamint a közhasznú-, illetve közérdekű tevékenységeket folytató nonprofit szervezetek számára nyújtandó vissza nem térítendő támogatások is.

Döntenek a Hargita megye szociális intézményeinél elhelyezett kiskorú és felnőtt személyek ellátási költségét érintő részköltségek vállalásáról. 

Alig fogadták el hosszas huzavona után, máris módosítanák polgármesteri hivatal és az alárendelt közintézményekben tevékenykedő köztisztviselők és közalkalmazottak alap munkabérének elfogadásáról szóló helyi tanácshatározatot.

Ha jóváhagyják, ügykezelésre megkapja a Tomcsa Sándor Színház a szejkefürdői szabadtéri színpadot és a hozzá tartozó területet.

Vannak még itt

jegyzőkönyvek, amiket el kéne fogadni a 2023 december 27-ei és 29-ei, illetve 2024 január 11-ei rendkívüli tanácsülésekről. 

Közvagyonba vesznek 4 elektromos buszt és hozzájuk 8 töltőrendszert, majd a következő napirendi ponttal oda is adják őket és még további 4 elektromost buszt az Urbanának használatra. 

Jóváhagyásra vár a város köztulajdonát képező erdőkből származó faanyag kiindulási áráról szóló határozat. Döntenek a város magántulajdonát képező, természetes személyeknek bérbeadott legelő rendeltetésű területeket érintő bérleti szerződés módosításáról. 

Megkapja a használati jogot és szolgalmat a DEER (Romániai Elektromos Energiát Elosztó Részvénytársaság) a város tulajdonában lévő területekre, hogy közérdekű elektromos vezetékeket modernizáljon. 

A város statútumát kiegészítenék egy melléklettel. Elfogadásra várnak a Tábor utca 19. és a Kiss Gergely utca 1-3. szám alatt található ingatlanok kataszteri dokumentációi.

Lakásügyek

Megüresedett ANL lakást ítélnek oda a következő bérlőnek. Ugyancsak megüresedett egy szociális bérlakás a Kiss Gergely utcában, ez is új lakót kap.

A város ügykezelésébe tartozó szociális lakások bérleti jogának feltételeiről és az ANL-lakások bérleti díjairól is dönteni fognak csütörtökön.

Az úgynevezett nyugdíjas blokkokban, a Tábor utca 3A és 3B szám alatti tömbházakban 6 lakás rendeltetését fogják majd állapítani, illetve egy, a Sport utcában lévő terület városrendezési terve is jóváhagyására vár.

A kiemelt kép archív / fotó: GÁL ELŐD