Autótuning: mi az, ami még diszkréten belefér?

Biztos nem én vagyok az egyetlen, aki képes félbeszakítani egy beszélgetést is, ha meghallja, hogy egy szépen doromboló motor elsuhan mellette. És azzal sem vagyok egyedül, hogy minden nekem tetsző autóhoz odamegyek és le is fotózom, ha nagyon „patika”, vagyis szépen dekorált, jó állapotú. 

Ugyanígy abban sem vagyok rendkívüli, hogy folyton mindenféle autókat keresek a neten és azt figyelem, hogy melyiket hogyan és mennyi pénzből lehetne tuningolni. Pedig még autóra sincs pénzem. 

Nem tudom megmagyarázni, hogy ez miért van. Egyszerűen csak velem született. Boldoggá tesz a tudat, hogy vannak még rajtam kívül is fanatikusok, akikkel lehet beszélni az autókról és mutogatni egymásnak – a gépeket –, és akadnak olyanok is, akik esetenként nálam sokkal jobban értenek a témához, tehát tanulni is lehet tőlük.

Ilyenek a WRT Parts-os srácok Csíkszeredában, akikkel élménydús napot töltöttünk el Gál Előd kollégámmal. Főleg azért mentünk el hozzájuk – amellett, hogy lássunk pár szépséget –, hogy megtudjuk tőlük, mi az, amit törvényesen lehet módosítani az autón. Erre Vargyasi Zoltántól, a vállalkozás tulajdonosától és munkatársától, Szász Botondtól kaptunk válaszokat, nem rövideket, azok nem is léteznek, hiszen rengeteg kritérium van. Van, amit lehet is és nem is. Mint a népmesében.

Szóval, nézzük meg a törvényes kereteket.

A teljesítménynövelés szempontjából három szint van:

A Stage 1 (vagyis 1-es szint) az, ami legális az utcai autók esetében, és nagyvonalakban 20%-os teljesítménynövelésről szól, aminek az eléréséhez nem kell átalakítani sem a motort, sem egyebet, minden standard marad. Olyan alkatrészt, ami rendeltetésszerűen, azaz gyárilag nincs benne, nem lehet elhelyezni az autón. Tehát csupán szoftveres beavatkozásokat lehet eszközölni. 

Ezen beavatkozások tekintetében a WRT az élenjáró. A környéken nincs más olyan műhely, ahol AWD dyno teljesítménymérő fékpad van – amellyel lényegében közel olyan körülményeket tudunk teremteni, mintha az autó kint, az úton közlekedne – , sem olyan, ahol füstöt tudnának mérni. 

Az 1-es szinthez tartozik az autó fogyasztásának a csökkentése is, amit a fent említett módszerrel, azaz szoftveres beavatkozással lehet elérni, azáltal, hogy a teljesítmény helyett a nyomatékra helyezik a hangsúlyt. Botond szerint bizonyos autóknál multimap-ot is tudnak írni, ami annyit tesz, hogy egyazon autónak két programot írnak, mondjuk egy gazdaságost és egy sportost, és ezeket egy kapcsolóval kedvünk szerint válthatjuk. 

A stage 2 a már meglévő elemek átalakítását, kicserélését, az autóban eredetileg nemlétező elemek hozzáadását és a szoftver átírását jelenti. Például befecskendező rendszercserét, nagyobb vagy hibrid turbo, nagyobb légbeömlő, intercooler vagy más kipufogórendszer elhelyezését az autóban, és aztán ezeknek a szoftveres igazítását. 

Ezek azok a dolgok, amik már illegálisak, viszont néhány diszkréten elhelyezett aprósággal még nem igazán foglalkoznak a gépjárműveket ellenőrző hatóságok. Gondolok itt például a fent említett hibrid turbóra vagy egy picivel nagyobb turbó beépítésére, ha eleve turbós az autó. A kipufogórendszer cseréje sem biztos, hogy feltűnő, ha nem lesz ezáltal túl hangos az autó, vagy van halk üzemmódja. De még egyszer hangsúlyozom: ez már mind illegális.

A stage 3 a kettesnek a továbbgondolt verziója, így ez szintén nem törvényes.

Tehát el lehet felejteni a turbósítást meg a motorcserét, nincsen turbós MX5, sem pedig HEMI motoros VW Bogár vagy 1.000 lóerős Supra

Azonban van megoldás,

ugyanis sportautónak is be lehet írni egy autót, aminek a sajátossága, hogy menetlevelet kell írni akárhányszor a közúton közlekedünk vele. 

Ha bukócső van benne, akkor sisakot is kell viselni, mondják el a srácok. Természetesen a bukócsőnek hitelesítettnek kell lennie, jobban mondva minden alkatrésznek. 

Pont így van ezzel az az Audi, amelyet szerencsénkre éppen látogatásunk napján hoznak be és tesznek rá a fékpadra. Az autó Vargyasi Zoltán és kollégái keze által reinkarnálódott, mint egy csakratisztított szteroidos buddhista szerzetes, aki megkapta a túlvilágiaktól a jutalmát amiért előző életében olyan jó volt másokhoz. Ez a 2.8-as VR6 motoros, 8 gangos Audi S8 váltóval felszerelt ragadozó olyan, mintha régen önértékelési problémákkal küzdött volna, de itt önmagára talált volna, és azóta ő a falu bikája.

Jelenleg ez az autó képviseli a céget azokon a gyorsulási versenyeken, ahová járnak. A pilótája, Zoltán rekordja az autóval 402 méteren 8.75 másodperc, 259 km/órás kifutó sebességgel. Talán érthetőbb ez a teljesítmény, ha elárulom azt is, hogy az autó 1.000 lóerős nitróval 1.250 nanométer nyomaték leadására képes. Nitró nélkül 950 lóerős, és 0-ról 100-ra 2 másodperc alatt gyorsul fel.

Erre az autóra most nem a gyorsulásra specializált gumik voltak szerelve, de Vargyasi Zoltán megmutatja, hogy azok milyenek. Nagyon puhák, semmi tartás nincs bennünk, nem is lehet kanyarodni velük, vagyis csak nagyon óvatosan, mert a kocsi himbálódzik rajtuk, mintha egy puha szivacson gurulna, meséli.

Időközben a dobhártyáink is enyhe károsodást szenvedtek, de megérte. Megosztok itt egy videót is, hogy lássátok, de főleg halljátok, miről van szó, persze, az igazi élményért élőben kell megnézni. 

A külső tekintetében több a lehetőség. 

Átfényezni és fóliázni szabad, felnit is lehet cserélni, de ezeknek mind be kell kerülnie a forgalmiba, amit a Román Gépjármű-nyilvántartó Hivatal (RAR) Hargita megyei kirendeltségénél csekély 80 lejért cserébe el is végeznek.

A futóművel foglalkozni szigorúan tilos. Kivéve, ha az autó gyártója által előírt sport futóműről beszélünk, mert azt be lehet helyezni, viszont semmi mást. Fényszórókkal is hasonló a helyzet: csak a gyári lámpát lehet átszerelni. Hiába vannak olyan tuning fényszórók, amiket egész Európában elfogadnak, „Románia szeret különcködni”, árulják el a fiúk, mielőtt fájó szívvel búcsút veszünk, de megbeszéljük, találkozunk a Street Kingz autós találkozóján, ahol a WRT Parts csapata biztosan ott lesz.