Ausztriába utaznál?

Január 15-étől kezdődően előzetes regisztrációhoz köti Ausztria az ország területére való belépést – közölte az Agerpres.

Az Ausztriába utazóknak belépés előtt online regisztrálniuk kell egy nyomtatvány kitöltésével, amelynek német nyelvű változatát itt, míg az angol nyelvű nyomtatványt itt találod.

A regisztrációkor kapott visszaigazolást elektronikus vagy kinyomtatott formában fel kell mutatniuk az ország területére belépőknek. Amennyiben az online regisztrációra nincs lehetőség, rendkívüli esetekben kézzel is kitölthető és aláírható a nyomtatvány.

Mentesülnek a regisztrációs kötelezettség alól az áruszállítók, az ingázók, az országon átutazó személyek, illetve a halaszthatatlan családi eseményeken (például temetésen) részt vevők.

Március 31-éig még érvényes

az az intézkedés, miszerint a magas kockázatú országokból – köztük Romániából – érkezőknek kötelezően 10 napos karanténba kell vonulniuk, amelyet legkorábban 5 nap után elvégzett negatív PCR- vagy antigénteszt birtokában hagyhatnak el. Mind a karanténnal, mind a teszteléssel járó költségek a beutazót terhelik. Az intézkedések a turistákra is érvényesek.

72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy antigénteszt birtokában az alábbi kategóriákba tartozók utazhatnak be Ausztriába:

Segítséget a bécsi román nagykövetségtÅ‘l kérhetnek a román állampolgárok a 0043-1-503.24.65-ös és a 0043-1-505.23.81-es telefonszámon. SürgÅ‘sségi esetben a román diplomáciai képviseletet is tárcsázhatják, a 0043-699.117.26027-es telefonszámon.Â