Átvette Románia az Unió elnökségét

Fotó: libertatea.ro

Az ország 2007. január 1-i csatlakozása óta első alkalommal vette át Románia az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét. A mandátum 2019. június 30-áig tart, amikor Finnország veszi át a stafétát – írja az Agerpres.

Ebből az alkalomból, december 31-én 19 órától újév hajnaláig kivetítették a kormány épületére Románia és az Európai Unió zászlóit. Az elnökség hivatalos átvételére január 10-én kerül sor Bukarestben, Jean-Claude Junker, az Európai Bizottság elnökének és a biztosok testületének jelenlétében. A román elnökség mottója: A kohézió, egy közös európai érték.

A román kormány olyan körülmények közt kezdi az elnökséget, hogy a testületből két miniszter még mindig hiányzik, miután Klaus Iohannis kétszer is visszautasította a kormánypártok jelölteit, Corina Crețu európai biztossal többször is összetűzésbe kerültek. Juncker kétli, hogy tisztában vannak a felelősséggel, amivel jár a mandátum. Viorica Dăncilă miniszterelnök mindezek ellenére felkészültnek tartja magát és minisztereit a feladatra.