Átlépte a százat a koronavírussal fertőzöttek száma

Fotó: unsplash.com

Pozitív lett a koronavírustesztje egy Hunyad megyei képviselőnek, Déva polgármesterének és városmenedzserének, ezzel 102-re nőtt a romániai fertőzöttek száma – közölte szombaton a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

A GCS közleménye szerint Lucian Heiuş PNL-s képviselőről, Florin Oancea polgármesterről és Adrian David Nicolae városmenedzserről van szó – számol be róla az Agerpres hírügynökség.

A 101. fertőzöttel a harmadik fokozatába lépett a járvány Romániában, amely „a vírus széles körű, folyamatos terjedését” jelenti, ez jelentős nyomást fejthet ki az egészségügyi rendszerre.

A hatóságok közölték, hogy már alkalmaznak néhányat a koronavírus-járvány harmadik fokozatának kihirdetésekor esedékes intézkedések közül.

Az eddigi fertőzöttek esetében nyomon követhetők a kontaktszemélyek, a megyei közegészségügyi igazgatóságok (DSP) járványügyi vizsgálatokat folytatnak mindazoknak az azonosítására, akik kapcsolatba kerülhettek a fertőzöttekkel. Halálos áldozatai nincsenek a koronavírusnak Romániában – hangsúlyozzák.

A járvány harmadik fokozatában esedékes, de már ennek kihirdetése előtt gyakorlatba léptetett intézkedések közé tartozik az emberek közötti személyes kapcsolatfelvétel és a kollektív tevékenységek korlátozása, a világjárványra vonatkozó felkészülési terv alkalmazása, az utazások bejelentésének kötelezettsége.

Az országos vészhelyzeti bizottság az elkövetkezőkben felülvizsgálja az eddigi intézkedéseket, néhány esetében szigorítások várhatók, illetve újabbakat vezetnek be a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében – áll még a közleményben.