Átadták a Mexikóból vett lélegeztetőgépeket (videó)

Fotó: LŐRINCZ CSABA

A három új lélegeztetőgép érkezéséről, és a városi kórháznak való átadásáról élő videóban közvetített Facebook-oldalán a székelyudvarhelyi polgármester hivatal, április elsején kora délután.

Az átadáson Gálfi Árpád polgármester elmondta, hogy a gépek „óriási erőfeszítések és kapcsolatok kihasználása árán” juthattak el ide Mexikóból, és a járvány okozta zárolások és az export tiltások is megnehezítették az orvosi eszközök beszerzését.

Az összeg rendkívül gyorsan gyűlt össze, tájékoztatott Hajdó Csaba helyi tanácsos: 48 órán belül készek voltak arra, hogy az első beszerzéseket elindítsák. Az összeg többek között magánszemélyek, magánvállalkozók adományaiból gyűlt össze, de a megyei tanács is nyújtott támogatást, illetve a város is elkülönített a kórház támogatására egy plusz keretet a saját költségvetésből.

A polgármester ígérete szerint később közzé fogják tenni az adományozók teljes listáját, annak érdekében, hogy senki ne maradjon ki. Hozzátette, hogy még mindig várják az adományokat, hiszen további gépek, védőeszközök, felszerelések beszerzése is folyamatban van.

Bartók Sándor, a Multipland Kft. tulajdonosa elmondta, hogy a lélegeztetőgépeken kívül például második körben egy vérgáz-analizátor szükségességét is jelezte a kórház, így további támogatók csatlakoztak a gyűjtéshez.

A tájékoztatón részt vett még Lukács Antal is, a kórház igazgatója, aki köszönetét fejezte ki a város és a támogatók felé.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. Április 1-jei híreinket itt találja.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!