Árvizet okozhatsz, ha a folyópartra dobod a növényi hulladékot

fotó: A székelyudvarhelyi helyi rendőrség Facebook-oldala

Kitakarította a vízügy a Nagy-Küküllő medrét a felgyülemlett növényi hordaléktól csütörtökön, augusztus 19-én, tájékoztat Facebook oldalán a székelyudvarhelyi rendőrség.

A helyi rendőrség felkéri a lakosságot, hogy ne ürítse a növényi hulladékot a folyópartra, abban a hiszemben, hogy ott majd úgyis lebomlik. A növényi hulladékot a többivel együtt a nagy esőzések, áradások elsodorják és gátat képezhet a folyó alsóbb szakaszán, ami árvizet okozhat.

A növényi hulladékot komposztálni kell, vagy a köztisztasági vállalattal elszállíttatni. Utóbbihoz zsákot a vállalattól lehet igényelni, amelybe felaprózott növényi hulladékok (lombhulladék, bokrok és cserjék ágai, szerves konyhai hulladék stb.) tehetők.

A hulladék folyóparton való elhelyezése nemcsak veszélyes és csúnya, hanem törvénytelen is. A 195/2005-ös számú sürgősségi kormányrendelet 96. cikkelyének 2. bekezdésének 34. pontja értelmében tilos a vízen, vizek mellet vagy vizek partján bármilyen eredetű hulladékok tárolni. Kihágásnak minősül, amely fizikai személyek esetében 5.000-10.000 lejig, míg jogi személyek esetében 30.000-60.000 lejig terjedő pénzbírságot von maga után.