Ártalmatlan hűlés vagy halálos influenza?

Súlyos, akár halálos következménye lehet annak, ha az influenzát összetévesztjük az egyszerű hűléssel – hívta fel a figyelmet dr. Sandra Alexiu, a bukaresti családorvosi kamara elnöke, miután kedden két halálesetről érkezett jelentés, amelyek az influenza szövődményei miatt következtek be.

Az influenzás megbetegedések és a megfázás vagy nátha között az egyik fő különbség, hogy az influenza panaszai hirtelen jelentkeznek, a náthás beteg állapota viszont lassan rosszabbodik. Az influenza esetében igen magas láz alakul ki, erős fejfájással és végtagfájdalommal, rendszerint tüsszögés nélkül. A megfázás alacsonyabb lázzal vagy hőemelkedéssel jár, nem jellemző tünet az izomfájdalom vagy a fejfájás, és főpanasz lehet a tüsszögés. (webbeteg.hu)

„Ne tévesszük össze az influenzát egy egyszerű hűléssel. A következmények nagyon súlyosak, akár halálosak lehetnek, különösen a veszélyeztetett esetekben” – írta Facebook-bejegyzésében az orvos, aki a betegség ellen védőoltást javasol.

Dr. Alexiu szerint az oltás védőhatása két-három hét után alakul ki, az influenzaszezon pedig csak most kezdődik, szóval akik még nem tették meg, szerencsés lenne, ha beadatnák a védőoltást.

2018 végéig országszerte 67 influenzás megbetegedést jegyeztek, közülük egy 53 éves galaci férfi bele is halt a betegségbe. Kedden egy aradi személy és egy 51 éves galaci asszony is elhunyt influenzában.

agerpres.ro