Árstopot fontolgatnak az élelmiszerekre

Az alapvető élelmiszerek árának hatósági korlátozására készül a kormány, a projektet a hipermarketekkel és a termelőkkel folytatott megbeszélést követően terjesztik majd elő – jelentette be a kormánykoalíciót alkotó legnagyobb párt elnöke, Marcel Ciolacu.

A PSD-vezér egyúttal válaszolt azokra az aggodalmakra, melyeket többek között a Romalimenta élelmiszeripari szövetség fogalmazott meg, miszerint a termelőket tönkretennék az árstoppal. Az élelmiszerek esetében hasonlóan járnának el, mint az energiával, vagyis az állam kompenzálná az ár egy részét, nem arról van szó, hogy a termelési ár alatt kellene értékesíteniük áruikat, tisztázta.

Nem is az energia előállításának a költségei nőttek, hanem az energia ára, ami teljesen helytelen. Ez az ok, aminek következményeit mindannyian tapasztaltuk az infláció növekedésében, illetve az üzemanyagok és élelmiszerek árának emelkedésében egyaránt – fejtette ki a sajtónak a parlamentben.

Éppen ezért a képviselőház elnöke azt szeretné, hogy – az energiaárakat illetően – az energiaügyi miniszter további megoldásokkal álljon elő áprilistól kezdődően, amikor az érvényben levő intézkedések hatályukat vesztik. Van egy olyan javaslat is, hogy ezeket az intézkedéseket hosszabbítsuk meg a következő két hónapra is, „ami nem lenne rossz”, vetette fel Ciolacu.

Agerpres

Az Európa-szerte nagymértékű infláció ellen árstopot alkalmazott például Magyarország, ahol az érintett termékek árát úgy kell megállapítani, hogy az nem lehet magasabb a 2021. október 15. napon alkalmazott árnál. Az árstop 2022. február 1-től május 1-ig tart, és az alábbi alapvető élelmiszerekre terjed ki: kristálycukor, búzafinomliszt (BL 55), finomított napraforgó-étolaj, házi sertéscomb, csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég, ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% zsírtartalmú tehéntej.