Áriaestre várnak, ott lesz Mozart is

Kendi Lajos operaénekes, Toldy Gábor fotója

Áriaestre várnak csütörtökön, november 3-án este 18 órától minden érdeklődőt a városháza Szent István termébe, a Székelyföldi Filharmónia rendezésében. A közönség W. A. Mozart, G. Donizetti, G. Verdi, G. Rossini, R. Leoncavallo közkedvelt operaáriáit és Fr. Chopin zongoraminiatűröket hallhat majd Kendi Lajos operaénekes bariton– és  Székely Attila zongorajátékában. 

Az áriaest bérletes hangverseny, aki nem rendelkezik bérlettel, az a a helyszínen válthat jegyet.

Kendi Lajos 1976-ban született Farkaslakán. 1998 és 2003 között a kolozsvári Gh. Dima Zeneakadémia hallgatója, volt 2003 és 2007 között a salzburgi Mozarteumban képezte tovább magát, ahol magiszteri diplomát szerzett. 2003-ban a Hariclea Darclée Nemzetközi Énekverseny  I. díját és különdíját ítélte neki a zsűri. 2006-ban elnyerte a Kammeroper Schloss Rheinsberg Nemzetközi Énekverseny  I. díját. Az operaszínpadon elért kiemelkedő eredményei elismeréseként két ízben is elnyerte a Szlovák Zenekritikusok díját, az év legjobb férfi előadójaként (Nabucco – Kassai Állami Színház, 2012), valamint az év legjobb Verdi-előadásáért (Il Conte di Luna – Kassai Állami Színház, 2015). 2017-ben a Bayerische Landestheater színpadán előadott Rigoletto-alakítása az év legjobb Verdi-előadásáért járó díjat hozta meg számára. 

Székely Attila zongoraművész 1974-ben született Marosvásárhelyen. A kolozsvári Zeneakadémián diplomázott Adriana Bera osztályában. 1999-ben elnyerte a Jeunesses Musicales Nemzetközi Előadóverseny III. díját., valamint a bukaresti Chopin Verseny I. díját. Mesteri diplomát szerzett a trossingeni Hochschule für Musik-ban (Németország). Koncertszólistaként és kamarazenészként számos hangversenyen lépett fel Németországban, Svájcban, Olaszországban, Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, Franciaországban és Skandináviában. Szólistaként fellépett számos romániai filharmóniával. 2017 óta az amerikai Centaur Label Inc. lemezkiadó számára Artur Kaganovskiy hegedűművésszel együttműködve rögzíti Fr. Schubert szonátáit. A Berlinben élő zongoraművész a Partiumi Keresztény Egyetem tanára.