Aranyszínű latex harisnya

Az udvarhelyiekről az hírlik, hogy ők azok a székelyek, akik a legkönnyebben tudnak alkalmazkodni az aktuális divathoz. Már egészen fiatal koruk óta fejlődésnek indul az öltözködés iránti érzékenységük, nőknek és férfiaknak egyaránt. Mire leérettségiznek tökéletesen tudják, hogy mi az, ami nekik jól áll.

S bár Udvarhely egy gazdag városnak tűnik, ahol az emberek csak drága dolgokat tudnak vásárolni maguknak – mostanában gyakrabban rendelnek az internetről az udvarhelyi felhozatalnál ár-értékarányosabb ruhákat és lakáskiegészítőket.

Ez és a turkálók, outletek kínálata az utóbbi években még jobban kinyitotta és bátrabbá tette az udvarhelyi öltözködéskultúrát.

Dr. Keszeg Anna divatkutató (Debreceni Egyetem, Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék, egyetemi adjunktus) kérdésünkre, hogy mit viseljünk a következő évben, azt válaszolta, hogy 2019 tovább pörgeti a ’80-as és 2000-es évek örökségét: a túlméretezett darabok, a mosott-koptatott anyagok, a műszálas textíliák és a műanyag hatású ruházat lesz az uralkodó.

Két trendjelenséget biztosan nem lesz túl nehéz beépíteni a gardróbunkba. Az egyik a minden évszakban bevethető esőkabát: indokolt, ugyanis a gyakori felhőszakadások miatt az egyik legésszerűbb befektetés a színes, jó fazonú, túlméretezett vízlepergetős kabát.

A másik pedig a batikolt minta minden típusú és jellegű ruhadarabon: csak újra kell tanulni fiatalkorunk vagy szüleink kedvelt anyagfestési technikáját. A csipkemintás, rojtos darabok, a túlméretezett vállak is velünk maradnak még ebben az évben.

Ami pedig a színeket illeti, az ellentétek korát fogjuk élni: az erős, neonos árnyalatok mellett a bézs és púderszín uralta a kifutókat.

Míg 2018-ban a kényelmes, a könnyen magunkra vehető és levethető, egyszerű, bő és könnyen párosítható ruhadarabokat részesítette előnyben az ipar, addig 2019-ben úgy tűnik, hogy az ellentétes anyagpárosítás lesz egyre hangsúlyosabb.

A szakemberek szerint a piros és a fehér lesz a trendi. A divatházak pedig előszeretettel használják továbbra is az aranyat, a magentát, amiket az évszakra jellemző pasztelszínekkel kevernek. Formavilágban pedig egyszerre vannak jelen a nyolcvanas és a húszas évek arányai is, amik együtt meglepően előnyös hatást keltenek.

Arra gondoltunk, hogy szemegezegtünk nektek a legnépszerűbb divatházak jövőévi ready-to-wear azaz konfekciós összeállításaiból.

Alapdarabokként a magasderekú, széles szárú, oldalán szegélyezett nadrágot emelhetnénk ki, farmerből, szövetből, vagy olyan anyagokból, amiknek határozottabb tartásuk van.

Az apróminta az alsó és felső darabokon is megjelenik, ahogy a kígyóminta és a pöttyök is.

Alapdarabok még a hosszabb szoknyák, a réteges és a geometrikusabb topok. És, bár ördögtőlvalónak jöhet egy ilyen felsorolás után, a sportos szerelés bármilyen mértékben és bármilyen összeállításban támogatott.

A Chanel

december elején bemutatott kollekciója az egyiptomi minta- és színvilágot keveri a húszas évek emblematikus formavilágával, arány- és töréspontjaival. A szokatlan szín- és anyaghasználat egyik legszebb nyilatkozata az aranyszínű latex harisnya.

És úgy tűnik, átmentjük tavalyról a selyem – bármilyen könnyebb áttetsző anyag – és a kötött, horgolt pamut vagy testes, puha anyag kombinációt.

A Dior

a ‘65-’66-os ruhák puha élű, de határozott vágású szerkezetét, és az egységes-terebélyes hippi divat szerkezetét társítja. Színekben a pasztelnél maradunk, mintában pedig mintha a felnagyított indiánminta városi verzióját látnánk.  

A Gucci

nem fél, és bátorít, hogy mi se féljünk a zord időjárás ellenére a bátor színektől, vagy a bátrabb minta- és forma összekapcsolásoktól. Külön felhívnám a figyelmet a cipőkre. Ezek az összeállítások a klasszikusabb formavilág beemelését propagálják a hétköznapokba.

A Versace

élénk színeket, markáns mintákat és sportos kiegészítőket ajánl egy szerelésben. Formavilágában a már említett nyolcvanas és húszas éveket juttatja eszünkbe, egy, a kortárs vállakozó nőkre jellemző magabiztos szoknya-szélességet variálva.