Arad megye COVID-mentes, nálunk még 72 aktív fertőzött van

Miközben Arad megyében az utolsó betegeket is kiengedték a kórházból, és közel két hete nem jegyeztek új eseteket, Hargita megyében a tegnapi négy után két újabb koronavírus-fertőzést igazoltak csütörtökre, így 324-re nőtt a számuk, viszont többen (242) meggyógyultak, így az aktív esetek száma 76-ról 72-re esett, őket a csíkszeredai és a székelyudvarhelyi kórházakban kezelik. Az elhunytak száma változatlanul tíz, értesüléseink szerint a legutóbbi két – idős csíki – beteg is az udvarhelyi kórházban feküdt. Bővebben itt írtunk az udvarhelyszéki helyzetről.

Július elseje óta egy személy intézményes karanténban van, csütörtökön 466-an pedig házi elkülönítésben – írja hírlevelében a Hargita megyei prefektusi hivatal, amely továbbra is azt ajánlja, hogy gyakran mossunk kezet, kerüljük a zsúfolt helyeket és viseljünk maszkot a zárt terekben.

Az országban

összesen 27.746 koronavírus-fertőzést igazoltak eddig, az új fertőzések száma július másodikán megint megugrott: 450 teszt lett pozitív. A gyógyultak és a tünetmentes személyek számát a tegnapihoz képest korrigálták:

utóbbiakat 10 nap után hazaengedték az egészségügyi intézményekből.

Mi ez a 10 nap?

A június 23-ai miniszteri rendelet értelmében 10 nap után kiengedhetők a kórházból a legalább 72 órán keresztül tünetmentes betegek (a dialízisre szorulók kivételével). Amennyiben pozitív a 8. napon elvégzett kontrollteszt eredménye, akkor még 4 napig házi elkülönítésbe kell kerülniük. A tünetekkel rendelkezőket is hazaengedhetik a kezelőorvos ajánlása alapján a 10. napon, ha nincs lázuk és látványos a gyógyulásuk, de nekik annyi ideig kell házi elkülönítésben lenniük, ameddig az orvosuk jónak látja.

A protokollt a WHO (Egészségügyi Világszervezet) és az ECDC (Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ) javaslatai alapján vezették be, amely szervezetek az új kutatásokra alapozzák ajánlásaikat. Előfordulhat ugyanis, hogy a COVID-19 fertőzött napokkal és hetekkel azután is pozitív, vagy változó eredményű tesztet produkál, hogy már nem fertőz, olvasható az egészségügyi minisztérium múlt erre vonatkozó közleményében.

Július másodikáig összesen 1.687 koronavírusfertőzött személy távozott az élők sorából, az utóbbi nap alatt húszan hunytak el: 11 férfi és 9 nő, közülük ketten a negyvenes, egy az ötvenes, nyolcan a hatvanas, négyen a hetvenes éveikben jártak, öten nyolcvan év felettiek voltak. Mindannyian társbetegségekkel is rendelkeztek. Jelenleg 237 személyt kezelnek az intenzív osztályokon, ez 15-el több, mint egy napja.

A hatóságok ellenőrzik az érvényes szabályok betartását, kihágás esetén keményen büntetnek. Az utóbbi 24 órában országos szinten 345 kihágást állapítottak meg, 135.850 lej értékben büntettek, 66 személyt helyeztek intézményes karanténba azután, hogy megszegte az elkülönítésre vonatkozó szabályokat, illetve három esetben bűnvádi eljárást indítottak.