Applikációt fejlesztettek ki a családi erőszak áldozatainak

A Bright Sky Ro alkalmazás egy ingyenes digitális eszköz, amely segítséget nyújt a családon belüli erőszak áldozatainak, hasznos információkat nyújt a visszaélésszerű kapcsolatban álló embereknek – írja az Agerpres.

A Vodafone Románia Alapítvány csütörtöki közleménye szerint a román, magyar és angol nyelven elérhető applikáció ingyenesen letölthető az App Store-ból és Google Play Store-ból.

A Bright Sky Ro mindenekelőtt információs és oktatási szerepet tölt be, felsorolja a nemi erőszak kategóriáit, cáfolja a jelenséghez kapcsolódó mítoszokat, és lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy egy egyszerű elektronikus űrlap kitöltésével felmérje kapcsolata biztonságát.

A Bright Sky Ro lehetőséget kínál arra is, hogy a felhasználó bizalmas digitális naplóban rögzítse az esetleges incidenseket, amelyek utólag bizonyítékokká válhatnak a bíróságon. Az alkalmazás továbbá elérhetővé teszi a segítséget nyújtó szervezetek elérhetőségeit, és információkat nyújt az érvényes jogszabályokról.

Egy ilyen projekt szükségességét azzal indokolták, hogy a román állampolgárok több mint 80%-a úgy véli: a nők elleni erőszak széles körben elterjedt, országos jelenség. 2019-ben a rendőrség 7886 esetben rendelt el ideiglenes megelőző távoltartást, ebből a bíróság 2958 esetben adott ki távoltartási rendeletet.