Apasági teszt bérmentve – mivé lett a Sapientia?

Ha most állnék egyetemi felvételi előtt, tuti a Sapira mennék.
Fotók: Szilágyi István

Kár, hogy nem most vagyok végzős, mert töprengés nélkül jelentkeznék. Hogy mire, az már mellékes – ezzel a benyomással maradtam az erdélyi magyar tudományegyetem rövid felvételi bemutatója után. Székelyudvarhelyt is érintette két Sapientiás önkéntescsapat, akik egy karaván részeként végigjárták a középiskolákat. A Pedában csíptem el őket egy órácskára.

Se az igazgatóságon, se a titkárságon nem tudtak kapásból útba igazítani. Mint kiderült, itt is a kapussal érdemes jóban lenni – egyből vágta, hova kell menni. Meg is találom őket, gyorsan lehuppanok a hátsó sorba.

Hárman állnak a tábla felől, három egyetemista, akik szerre mutatják be a csíkszeredai, a vásárhelyi és a kolozsvári karokat. Alig gyűlt össze egy maroknyi diák a teremben, pedig biztosan volna érdeklődés, csak pont aznap engedték haza valamelyik végzős osztályt, mint kiderült.

Általános bemutatóval kezdik, és három jó okot mondanak, amiért érdemes a Sapira menni: Romániában elismert diploma, magyar nyelvű oktatás, megfizethető tandíjak. Norbi, a háromtagú csapat szolgálatos legénye hozzáad még egyet: a gyakorlat-orientált oktatást.

Az egyetem a második otthonod

Az amúgy csíkszeredai származású Kingától megtudjuk, hogy a könyvtár, a bentlakás és a menza (kantin) mellett korszerű laborok is várják a gólyákat, ahol apasági tesztet is tudnak csinálni bérmentve a sapis diákoknak.

Kifejezetten azoknak ajánlja a reál szakokat, akik szeretnek fehér köpenyben flangálni a folyosón vagy felrobbantani a labort. Biológus, vegyész vagy ökológus lehet belőlük a négyéves képzés végén.

A csíki sört is itt főzték ki

– teszik hozzá büszkén, hiszen együttműködésük van a csíkszentsimoni sörgyárral, és egy igazi tiltott sörfőző berendezés áll az élelmiszermérnökök rendelkezésére.

Megtudjuk, hogy a műszaki képzésen kívül bölcsész szakokat is működtetnek, ahol elsősorban tanárokat, fordítókat, kommunikációs szakikat képeznek. A sapis tévések saját videóblogot futtatnak, és akinek a sport az erőssége, abból akár hokiedző is lehet.

Norbi Szatmárról származik

és szeretett volna nyugati stílusban, de mégis magyar közegben tanulni. A számára sokkal kézenfekvőbb Debrecen helyett mégis a vásárhelyi Sapit választotta, ahol az egyetem több hektáron fekvő kertjét rendezi kertészmérnök kollégáival együtt. Rajtuk kívül agrár-, gépész- és villamosmérnökök is tanulnak a kampuszon.

„Kötelező Görögországba menni terepgyakorlatra. Nappal kutatunk, este is, csak egyebet” – meséli az egyetemi élettel járó nehézségeket. Sőt, a különféle tanulmányi és szociális ösztöndíjakból meg is lehet élni tisztességesen – állítja az egyetemi hallgató.

Büszkén sorolja, hogy a sapisok robotokat építenek, erdélyi kastélykerteket újítanak fel (többek közt a bonchidai Bánffy-kastélyt), az informatikusok 98%-a a könnyedén elhelyezkedik és „ha eltörik a lábad, akkor is dolgozhatsz otthonról, nem áll meg az élet”.

A bölcsészeknek is jut a jóból, mondja, hiszen a fordító- és tolmácshallgatók elég sokat utazgatnak, és van olyan végzett diák, aki az Európai Parlamentben dolgozik. Mások az Alter-Native filmfesztivál feliratozásán dolgoznak, egyetemi lapot adnak ki.

A kolozsvári kart egy budapesti csaj mutatja be,

aki alig egy hónapja kezdte féléves mobilitását, és már nagyon szereti. Fővárosiként eleve nagyvárost keresett, ahol nem túl nagy az egyetem, családias a hangulat. Auróra úgy érzi, a kolozsvári Sapin megtalálta, amit keresett.

Megtudjuk tőle, hogy Erdély egyik legfejlettebb filmstúdiója található 17 méterrel az egyetemi épület alatt, ami a film-fotó szakosoknak áll rendelkezésére. A nemzetközi kapcsolatok és EU-tanulmányok képzés hallgatóinak legalább egy brüsszeli tanulmányút és tutori program jár.

Ajánlja még a kétnyelvű jogi képzést azoknak, „akik szeretnek tanulni, magolni”. Őket perszimulációs terem, börtönlátogatás, szakmában dolgozó tanárok és egy vadonatúj szakkollégium (bentlakás) várja.

Kolozsváron környezettudományokat is lehet hallgatni, ami meglátása szerint a biológia és a társadalomtudományok kombinációja lehet. „Megnézitek a rákot Görögországban és szépen visszaengeditek a vízbe” – szól be Norbi, hogy érthetőbb legyen a dolog.

Auróra elmondása szerint korszerű laborrendszer van itt is, mint Csíkban, de itt van két kígyó és egy hörcsög is, persze egymástól gondosan elválasztva. Van még hangmester felnőttképzés – a sapis diákok hangosítottak például a torockói Double Rise fesztiválon, és lehet, hogy indul tánc szak is. Hmm, új értelmet nyerhet a balettegyetem kifejezés – teszem hozzá, magamban.

Zárásképpen néhány kedvcsináló képet vetítenek gólyatáborról, Erasmus-képzésről, farsangi bálról, diáknapokról, különféle fesztiválokról. Az előadásba ékelve nem maradhatnak el a profi promóvideók sem, csak kár, hogy a kolozsvári filmecske eléggé elüt a másik kettőtől, amik sokkal izgalmasabbra, fiatalosabbra sikeredtek. De erről inkább győződjetek meg ti, itt van például a csíki videó:

Egy biztos:

szemmel láthatóan sokat fejlődött az elmúlt tizenévben a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kínálata, mindenféle szempontból. A Sapi eleve arra alapozott, hogy hiánypótló szakokat tegyen az erdélyi magyar felsőoktatás térképére és úgy tűnik, sikerrel járt.

Az anno kísérletként induló szakok, mint például a film-fotó, a mechatronika vagy éppen a kétnyelvű jogászképzés mostanra kinőtték magukat és az egyetem portfóliójának alapköveivé váltak.

Érezhetően elmúlt az az időszak, amikor a Sapi csak az állami egyetemekről lepattanó felvételizőket célozta meg, és mostanra komoly versenytársként jelennek meg a felsőoktatás piacán. Diák legyen a talpán, aki ellenállni tud nekik. Engem mindesetre meggyőztek a hozzánk ellátogató fiatalok.