Apa, kezdődik!

Hat napra forgatják fel a várost a diákok. Május 7-én, kedden elkezdődik a huszonhetedik Székelyudvarhelyi Diáknapok. Vass Orsolyától, az Udvarhelyi Fiatal Fórum elnökétől megtudtuk, még úgyis az eddigi legnagyobb diáknapokra készülnek, hogy a rajt előtt egy csapat visszamondta a részvételt. Húsz csapatnak adtak helyet, így végül tizenkilenc csapat és ugyanennyi diákpolgármester-jelölt méri össze tudását az egész héten tartó vetélkedőn.

Idén sem kikötés, hogy a nyertes csapatból kerüljön ki a diákpolgármester, bár tavaly ez pont sikerült: a Reborners nevű csapat nyerte a versenyt, és jelöltjük, Balázs László került a diákság trónjára.

„Hát semmit”

– mondja Lacika, amikor megkérdezzük, mit sikerült a tavalyi diáknapok alatt ígértek közül megvalósítani. „Próbáltunk bejutni a városházára” – meséli, mi meg csak reméljük, hogy az ajtón próbálkoztak. A lényeg, hogy nem sikerült olyan időpontot találniuk, ami mind a győztes csapatnak, mind a városháza munkatársainak megfelelt volna, és idővel alábbhagyott a lelkesedés.

Szerinte lehet dolgokat megvalósítani diákpolgármesterként is, csak nagyon oda kell állni. Neki a sport, az iskola, és a munka mellett nem sikerült, de ehhez a legjobbakat kívánja a következő diákpolgármesternek. Lacika idén szervezőként diáknapozik.

A divat

az idei esemény központi témája, és mivel nagyon trendi manapság a mintás zokni, ezért UFF logóval ellátott zoknikkal lepték meg saját magukat és segítőiket a szervezők. Naná, hogy a győzteseknek is fog jutni ezekből, sőt rájuk UFF-logós hasitasik is várnak, amelyeket Erdős Zselyke, székelyudvarhelyi egyetemista készített el egyenként. Az ajándékcsomagokban egy-egy diáknapos külső akkumulátor is szerepel.

A divatos diákok is megkapják majd a magukét, külön értékelik majd őket is, árulták el a szervezők.

Hogy mi lesz?

Miután kedden megtörténik a „divatszemle”, azaz a Patkóból indulva végigvonulnak a központon a résztvevők 15 órától, el is kezdődnek a hagyományos csapatbemutatkozók 16 órától a Márton Áron téren. A nyitóbuli sem maradhat el keddről, a Friday Rehab a Kossuth udvarban koncertezik 20 órától. Szerdán a hátramaradt 10 csapat is bemutatkozik a nagyérdeműnek 15 órától a Patkóban. Ugyanitt a diákok később az Udvarhely, szeretlek! nevű helyismereti vetélkedőn vesznek majd részt, este meg ismét koncerten engedhetik ki a gőzt. Az Aurevoir lép fel a Felső Gében 20 órától.

A csütörtök nagyon pörgős lesz a résztvevőknek: Európa-napi vetélkedővel kezdenek 14 óra 30 perctől a Patkóban, egy fél óra múlva ugyanitt kezdődik a hagyományos evő-ivó verseny.

A szervezők idén sem arra törekszenek, hogy ínyencségeket kínáljanak a versenyzőknek, inkább mennyiséget. Ha ezt sikerült megemészteniük, a Diáknapok’s got talent vetélkedőre mehetnek az Ifiházba 19 órára. A diáknapok kétfordulós tehetségkutatója újdonságnak számít a programban, három perc áll majd a tizenkilenc jelölt rendelkezésére, hogy megmutassa, mit tud. A verseny második fordulójába csupán hárman jutnak majd. A tehetségkutató után szintén az Ifiházban lesz a karaoke buli is, 22 órától. Nem lesz pontozva, az énekel csak, aki szeretne – nyugtat meg mindenkit Trinfa Zsolt szervező.

A választásokat pénteken rendezik.

A Patkóban adhatod le a voksod a legszimpatikusabb diákpolgármester-jelöltre 14 és 16 óra között, ha Székelyudvarhelyen sulizol és elmúltál tizennégy. Trunk Tamás vlogger 18 órától a sneakerekről (edzőcipő – szerk. megj.), a Z generációról és márkákról tart előadást az Ifiházban és aztán kezdődik a Diáknapok leginkább várt bulija. A 4S Street és a Bagossy Brothers Company 20 órától koncertezik a Patkóban, a Jungleben meg hajnalig lehet bulizni a diákokkal és DJ Raymival.

Ha szombat, akkor sportnap és Nap fia, Hold leánya, előbbi 12 órától kezdődik a Septimiában, utóbbi 22 órától és hajnalhasadásig tart. A sportnapon fociban mérettetnek meg a diáknapos csapatok, ezen kívül az Ezek megőrültek tévéműsor feladataiból is átdiáknaposítottak néhányat.

Az ügyességi vetélkedők vasárnap is folytatódnak a szokványos szejkei napon. Tizenkettőtől kezdődően főzőversenyen és boxermaratonon is helyt kell állniuk a diákoknak, utóbbin azt pontozzák, hogy ki mennyire tud divatos lenni egy boxerben. A szokásos összefoglalót az egész heti élményekről idén dalban mondják el a csapatok. Miután ez is megtörtént és összegezték a pontokat a szervezők, kihirdetik, melyik csapat nyerte a 2019-es diáknapokat és ki lesz egy évig Székelyudvarhely diákpolgármestere.

Az eseménysorozat egy időkapszula elásásával zárul, amelybe az idei diáknapok „dokumentációja” kerül: a kampányplakátok, a diáknapokat összegző dalszövegek és különböző cikkek az idei csinadrattáról.

Fotók: GÁL ELŐD és SZÁSZ ZSUZSI