Apa és fia daráltak ötleteikkel Nagyváradon

Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetemen rendeztek közgazdasági és vállalkozói ötletversenyt középiskolásoknak, Álmom a vállalkozásom címmel, amely idén az újrahasznosítás téma köré szerveződött. A verseny több részből állt, első lépésben egy posztert kellett készíteni, amely bemutatta egy oldalban a vállalkozást, a második lépésben lájkversenyt rendeztek a szervezők, végül behívták a versenyzőket, hogy mutassák be terveiket.

A március 10-ei döntőbe 13 csapat jutott be, nagy részük a Partiumból, Hargita megyéből egyetlen csapat nevezett be, a székelyudvarhelyi ifj. Bálint Csaba (X. osztály – Benedek Elek Pedagógiai Líceum) és Major Attila (XII. osztály – Marin Preda Líceum), akik “szoros verseny után” a harmadik díjat hozták el – írta közleményében felkészítő tanáruk, aki egyben ifj. Bálint Csaba édesapja. 

A díjazott csapat: ifj. Bálint Csaba, id. Bálint Csaba, Major Attila.

Id. Bálint Csaba elmondása szerint a versenyen voltak ötletek szalmaházra, használt sütőolajból szappanfőzésre, illatos gyertyák készítésére, bioszendvics felszolgálására, az övék egy pár éves ötlet volt, amivel már egyszer nekifutottak más diákokkal, azt fejlesztették tovább Dimén Varga László kollégája közreműködésével.

– Tele vannak a folyópartjaink műanyag szeméttel, 

állandóan műanyag szemetet termelünk, ennek egy része pedig beőrölhető, például a PET-palack. Ha ezeket szín szerint beőröljük egy ipari örlővel, akkor az őrleményt fel lehet használni újabb műanyag termékek fröccsentéséhez. A szemetes kukák nagy része már ebből az újrahasznosított műanyagból készül, külföldön az építkezéseknél, betonzsaluzásnál szintén ilyen műanyag „deszkát ” használnak helyenként. Élelmiszer csomagolására, új PET-palack gyártására azonban nem használható az őrlemény, mert ellenőrizhetetlen molekulatranszfer történik, és ez káros lehet az emberi szervezetre – részletezte a díjazott ötletetet id. Bálint Csaba, belátva ugyanakkor, hogy a haszon inkább környezetvédelmi, mint anyagi, “nincs benne óriási profit”. 

Szerinte mégsem emiatt, hanem inkább a kommunikáció gyengesége miatt vesztettek pontokat, az első helyet egy lánycsapat nyerte el, akik kiválóan adták elő ötletüket. A diákok számára éppen azért is fontos ilyen versenyeken részt venni, hogy a lexikális ismeretek mellett gyakorlati tudásra is szert tegyenek, például kommunikációban, hisz az ötleteket meg kell védeni, a kérdésekre válaszolni kell. Egy ilyen versenyre nem hiába kell több órát készülni, megtörténik, hogy a diák az évi 34 óránál (közgazdaságtan és a vállalkozás tantárgyak éves óraszáma) is többet készül egy hónap alatt – avatott be a felkészítő tanár.

A PKE verseny kiírása, pontozása, díjazása itt olvasható