Annyit drágult a benzin, hogy jobb, ha gyalog mész

Összesen több mint 50 banival nőtt januárban a benzin és a gázolaj literenkénti ára a tavalyi év utolsó napjához képest. A benzin ára literenként 28, a gázolajé 27 banival nőtt alig két hét alatt – derül ki az Oil Bulletin adataiból.

Míg december 31-én a standard benzin literenkénti ára 6,10 lej volt, január 28-án már 6,64 lejért lehetett venni a legolcsóbban egy bukaresti töltőállomáson, míg gázolajat ugyanazon a töltőállomáson 6,61 lejért. Utóbbi 6,07-be került még december utolsó napján. A prémium kategóriájú üzemanyag literenkénti ára még ennél is többe kerül, január utolsó hetében a 7 lejt is meghaladta a legtöbb töltőállomáson a prémium benzin, de a gázolajé is közelít a 7 lejhez.

Az üzemanyagdrágulás oka a szakértők szerint nemcsak a január elsejétől megnőtt a jövedéki adónak köszönhető, hanem a kőolaj világpiaci árának emelkedése miatt kerül becslések szerint 30 százalékkal többe az üzemanyag a tavalyi évhez képest. Az üzemanyag hordónkénti ára ugyanis már a 90 dollárt is meghaladta január utolsó napjaiban, és a szakértők szerint nem kizárt, hogy ez tovább nő 100 dollárra.

Virgil Popescu energiaügyi miniszter január közepén kijelentette, ha szükséges, a román állam beavatkozik az üzemanyagárak alakulásába, követik az árakat az energiapiacon.

A Versenytanács korábban három üzemanyag-forgalmazó vállalatot büntetett meg összesen 3,7 millió euró értékben a versenyszabályok megszegése, illetve hat kőolajtermelő vállalatot 205 millió euró értékben kartellezés miatt.

Az üzemanyagár-figyelő alkalmazás, amelynek segítségével megtekinthető az OMV, a Petrom, a Rompetrol, a Mol, a Lucoil és a Gazprom összes töltőállomásán forgalmazott benzin és gázolaj ára, ide kattintva elérhető.

Agerpres, Oil Bulletin