András Lehel: első a család, második a cég, utána a város

Ennyi volt.
Fotó: Lőrincz Csaba, Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Miután többször is sikertelenül próbáltuk elérni telefonon a keddi nap folyamán, András Lehel végül este a Facebook-oldalán indokolta meg lemondását az önkormányzati képviselői székből, illetve a POL-frakció éléről. Szerkesztőnknek küldött sms-ében azt írta: az alábbiaknál többet nem kíván erről nyilatkozni.

Bejegyzésében András Lehel személyes okokra hivatkozik, elmondása szerint nem számított arra, hogy “az eredményes önkormányzati munkához szükséges befektetett idő és energia jóval túlmutat a helyhatósági kampányban vállalt havi 40 órán”, ennek pedig a családja volt a “szenvedő alanya”, amely a lemondásával visszakerül “az őket megillető első helyre”.

De nem csak ők kerülnek a város, a közügyek elé, hanem a két általa vezetett vállalkozása is (Melinda Instal, APC Universal Partner). Indoklása szerint “ezekben is egész emberre van szükség, mert olyan kihívásokkal szembesülünk a szakpiacon, amire nem volt példa az elmúlt 20 évben”. A lemondott képviselő a társadalmi felelősségvállalást csak ezen a vállalkozói vonalon folytatná: munkahelyek teremtésével, adók és illetékek befizetésével, jótékonykodással – derül ki még a bejegyzésből.

Egy harmadik szempont, amelyet felhoz döntése mellett az, hogy “elégedetlen vagyok az eredményességünkkel is, pláné akkor, ha a befektetett idő és energiához mérem azt”, amely sorokat akár évértékelőként is vehetünk.

A tanácsosi mandátum mellett András Lehel a POL-tagságáról is lemond, megköszönve a lehetőséget a párt vezetőségének, hogy törvényes eszközt nyújtottak a – Gálfi köré szerveződő – csapat helyhatósági választáson való indulásához.

A Szabad Emberek Pártja önkormányzati frakciója egyazon Facebook-bejegyzésben közölte szerdán, hogy tudomásul vette és elfogadta András Lehel és Szabó Zsuzsa lemondását, megköszönve eddigi munkájukat. A megüresedett képviselői helyek sorsáról a frakció a későbbiekben dönt, írták.

A Szabad Emberek Pártjának listáján következik: Nagy Endre földrajztanár, Tankó Ágnes vállalkozó, civil, Nagy-Mária Terézia menedzser asszisztens, a megyei tanács tagja, Becze Juliánna építész, Réthi Enikő Kinga ügyvéd, dr. Ambrus József nyugalmazott főorvos, civil, Péter Péter István mérnök, vezérigazgató.