Amikor eltűntem az internetről

Törölték a Facebook és Instagram-oldalam, személyes profilom, a teljes közösségi médiás múltam.

Hajlamosak vagyunk továbblépni minden adatvédelmi kérdésen egy kattintással, ha az interneten böngészünk. A jelszavak csak nyűgnek vannak, s nem foglalkozunk az online biztonsággal. Edward Snowden szerint, aki azt mondja, hogy nem érdekli az adatai biztonsága, mert nincs mit titkolnia, az olyan, mintha azt mondaná, hogy nem érdekli a szólásszabadság, mert nincs mit mondania.

A hackertámadások leggyakoribb módja, hogy az áldozat megnyit egy gyanús e-mailt, vagy üzenetet, rákattint egy linkcsapdára. Én nem nyitottam meg semmit, csak levadásztak.

Engem úgy ért hackertámadás a napokban, hogy közben

üldögéltem a tengerparton a lemerült telefonommal.

Veszélyes, mert az ehhez hasonló támadások bankkártya adatokat lopnak el. Azok vannak nagyobb veszélyben, akiknek a Facebook profiljához olyan oldal kapcsolódik, amellyel fizetett reklámot a Facebookon.

Az én történetem ott kezdődött, hogy a nővérem kétségbeesetten próbált elérni, hogy megkérdezze, miért egy ISIS zászló a profilképem? Ettől kezdve összesen két óra telt el, míg mindenem eltűnt. Ennek a hacknek az a lényege, hogy olyan tartalmakat osztanak meg a feltört oldalon, amiért a Facebook automatikusan és véglegesen törli a profilt, tehát nem lesz többet hozzáférése jogos tulajdonosának. Ők ezalatt a hozzáadott bankkártyával kifizetnek különböző reklámokat.

Egy amerikai felhasználó kártyájával például az ISIS-hack után  egy kínai ruhagyártó cégnek fizettek több száz dolláros reklámokat a közösségi oldalon. Nekem ezt sikerült megúsznom, mert a főoldalamon egy, már lejárt kártya adatai voltak megadva, a többi oldalról meg kivettek mint admint még tiltás előtt. Így hát, én csak az online jelenlétem vesztettem el, a Facebook profilommal, oldalammal, és Instagram fiókjaimmal.

Ilyenkor csak áll az ember a telefonnal a kezében, és fogalma sincs, mire használhatná. Végigmentem minden szükséges lépésen, jelentettem az esetet, személyi másolatot küldtem, hogy bizonyítsam, nem vagyok terrorista, de mindhiába. Utólag olvastam, hogy sokan ügyvédekkel próbálják visszaszerezni oldalaikat, nem sokkal nagyobb sikerrel.

Mit tehetsz, hogy elkerüld az ilyen támadásokat?

1. Először is, mindig legyen plusz egy adminisztrátor az általad kezelt Facebook-oldalhoz adva biztonságképp, így ha a te profilod elvész, valakinél megmarad az oldal. A gyereked születési dátuma, az 1234, és 0000 nem egy erős jelszó, ezekkel gyakorlatilag felkínálod magad.

2. Vannak erős jelszót generáló oldalak, érdemes ilyennel ellátni a fontos felhasználói fiókokat.

3. Ha szembejön veled egy link, túlságosan érdekfeszítő információval, mint pédául: “Nem hiszed el, hol fotóztak ufókat a tegnap este” , ellenőrizd a forrást, mielőtt rákattintasz.

4. Miután reklámot fizettél, mindig távolítsd el a kártyádat, és újra add hozzá, ha szükséged van rá.

5. A kétfaktoros hitelesítés szintén segíthet. Ilyenkor minden belépésnél küldenek egy kódot a telefonodra, amivel bizonyíthatod, hogy te akarsz hozzáférni a profilodhoz.

6. Rendszeresen ellenőrizd a kifizetéseket, és hogy mikor, hol léptek be a felhasználóddal.

7. A közösségi médiától eltekintve, ha védeni szeretnéd az adataidat, és az online tevékenységedet, használj VPN szolgáltatást. Amíg a neten böngészel, az IP-címeddel visszakövethető minden tevékenység, egészen a fizikai lakcímedig, a VPN szolgáltatással viszont lenyomozhatatlanná válsz.

8. Ha mégis arra ébrednél, hogy valamilyen terrorszervezet zászlaja a profilképed, vagy hasonló tartalmakat osztasz meg, rögtön tiltsd le a kártyád.

Ez tipikusan az az eset, amire az emberek általában legyintenek, hogy velem nem történhet meg. Az én oldalamnak is alig kétezer követője volt, reklámokat is ritkán és régen fizettem, mégis megtaláltak.