Amíg tudsz kiabálni, nincs tele a szád

Csütörtökön elstartolt a diáknapok harmadik napja: 15 órától evő-ivó verseny, 16 órától számháború, majd este tehetségkutató pezsdítette fel az udvarhelyi diákéletet. 

Fotók: Szabó Dani

Mielőtt az evő-ivó verseny elkezdődött volna a Márton Áron téren, mi, szervezők megtáncoltattuk a diákpolgármester-jelölteket. Úgy láttuk, a szurkolók lendülete kihatott a csapattársaik sikereire: minden elvárást és az eddigi évek teljesítményeit is felülmúlta az idei evő-ivó verseny. A versenyzők bepótolták az elmúlt két év lemaradását, hiszen rekordot döntöttek.

Ezt nem arra értjük, hogy még nem látott gyorsasággal fogyasztotta el mindenki az előtte álló ételeket és italokat, hanem, hogy képesek voltak másfél órán keresztül tömni magukba a temérdek mennyiségű ételt – korábban mindig belefért fél órába az evő-ivó verseny. A versenyzők többek között el kellett fogyasszanak egy tábla krumplicukrot, egy nagy tasak pufit és egy befőttes üvegnyi savanyú uborkát, majd miután ezek mind eltűntek az asztalról, meg kellett igyanak másfél liter szénsavas vizet.

Volt olyan is, aki bevetett mindent a nyerés érdekében, még a saját fogát is feláldozta csapatáért. De akadtak olyanok is, akiknek a teljesítményével elégedetlenkedtek csapattársaik, a BreakFeszt csapat szurkolótábora például azt ordibálta a jelöltjeinek, hogy „Amíg tudsz kiabálni, nincs tele a szád”.

Ezzel párhuzamosan elkezdődött a számháború is a városi parkban, ahol a csapatok, félretéve rivalizálásukat, közösen harcoltak a zászló megszerzéséért. Két nagy csapatba szerveződtek, a játék végén a támadó kék csapat bizonyult eredményesebbnek. 

19 órától a Siculus Ifjúsági Házban az est első műsorszáma a divatbemutató volt, ahol csapatonként két-két képviselő mutathatta be a saját kitalált ünnepük – idén ez a diáknapok témája – öltözékét, majd válaszolva pár fogós kérdésre, mint például, hogy hogyan kerül a fűre lépni tilos tábla a zöld fű közepére, vagy hogy mit tesz a szőke a nő a Szaharában, mutatták meg végtelen kreativitásukat. Folytatásként tehetségüket néhány fős produkciókkal csillogtatták meg: koncerttől kezdve, retrobbanáson át a rappelésig mindenféle előadást láthattunk az este folyamán.

A zsűrik értékelései szerint a Retroyals harmadikként, a RIOters csapata pedig másodikként zárta a versenyt. A nyertes csapat az Eyes Eyes Baby lett, akik büszkén ünnepelve hagyták maguk mögött a színpadot. Különdíjban részesült a JameSons, akik megelevenítették a 70-es évek rock koncertjeit, és a hangOVER, akik elvarázsolták a zsűriket és diáktársaikat a zenei tehetségükkel.

A karaoke vetélkedő csak tovább fokozta a hangulatot. Bár kicsit fáradtak voltak, de a diákpolgármester-jelöltek így is meg tudták szólaltatni az ifjúságot énekükkel, akik lelkesen táncoltak és énekeltek együtt velük. Miután lejárt a kötelező éneklés a jelölteknek, minden más lelkes jelentkező is kipróbálhatta magát a közönség előtti énekelgetésben. Magyar dalok, angol slágerek csendültek fel a színpadon – fergeteges bulivá alakult a tehetségkutató, majd a hosszú nap ellenére is egytől-egyig mosolyogva távozott a diáksereg az UFF-udvarból.