Amíg nincs kár, nincs probléma?

Tudják, hogy gáz van, dolgoznak is rajta, de egyelőre maradnak a gödrök a városban, a felelősök pedig mossák kezeiket.
Fotók: Pál Edit Éva

Az utóbbi két hónapban megszaporodott gázszivárgások és útburkolat-feltörésekről tartottak sajtótájékoztatót kedden a városházán. Mindenki mindenkit arról biztosít, hogy mindenki dolgozik, mindenki partner, mindent megtesznek, mi mégis maradunk a kellemetlenséggel. Hogy is van ez, hány gödör van, mi várható még, és meddig kell tűrni az udvarhelyieknek?

Mi a baj?

Új, korszerű műszerrel mérték a meghibásodásokat, ezért sokkal több helyen észleltek a törvény szerint azonnali orvoslást követelő hibákat. Majdnem harmincévesek a vezetékek, ráadásul vasból vannak, sokkal könnyebben sérülnek, mint az újfajta műanyagcsövek, ezért is szükséges a teljes csere. Nem mellékesen a legtöbb szivárgás nem a lakótelepeken, hanem a magánházak bekötőcsöveinél van, mivel a ‘90-es évektől maszek módon végezték el a lakosok a gázvezetést.

A város gázvezeték-rendszere tehát a vízellátásához hasonlóan „katasztrofális állapotban” van. Gálfi Árpád polgármester nem akar ujjal mutogatni, de meglátása, hogy az elmúlt évtizedekben csak azt fejlesztették, ami látványos, ami a föld alatt van, azt nem, ezért „töredeznek, repednek, hibásodnak” a vezetékek, és az idő múlásával csak rosszabb lesz.

„Közösen, együtt, akár Önökkel is” – így próbált a polgármester hatni, ismételten kérve a lakosok megértését, hiszen minden fejlesztés felfordulással jár, és reményét fejezte ki, hogy rendeződnek a problémák.

Az elkövetkező években rendszeres forgalmi korlátozásokra is kell számítani, de igyekeznek minél kevesebb gondot okozni, ezt be kell vállalja az egész város, a lakosok is – mondta Gálfi. Ha rendbe tesszük az elkövetkező négy-öt évben, akkor legalább harminc évig jó lesz – egészítette ki őt Orbán Árpád alpolgármester.

Hány gödör van és miért pont most?

2018 során 292 törési engedélyt adtak ki, ebből 20-30 még nincs visszatömve egyáltalán, ez jónak tekinthető a decemberi időszakhoz képest – tudtuk meg Fülöp-Székely István műszaki igazgatótól. A felelős cég 30 napon belül köteles helyrehozni a feltöréseket, különben büntetésre számíthat.

Nem céljuk bírságolni, de már a rosszul kijelzett gödrökért is pár száz lejtől pár ezer lejig terjedő büntetéseket lehet kivetni. Világos, hogy az időjárás miatt nem lehet aszfaltozni, de, amennyire lehet, szűkítsék le a határidőket, és a tömés legyen rendben, ne a kiásott anyagot töltsék vissza, hanem szakszerűen, homokkal, kaviccsal végezzék el – mondta.

A Viking Kft.-nek 168 gödröt jelentett be a DelGaz 2018-ban, abból 120-130-at november 13-a után. Albert Csaba cégvezető beismerte, hogy őket is meglepte és meghaladta a hirtelen megnőtt munkamennyiség, gépek és emberi munkaerő szintjén egyaránt, alvállalkozókat is be kellett vonniuk, hogy tartani tudják a lépést.

Rossz időszakban történt, de télen nő meg a gázfogyasztás, nagyobb a nyomás, könnyebben bemérhető a szivárgás – magyarázta a DelGaz helyett is a Viking Kft. igazgatója. Még mindig jobb feltörni, kijavítani, mint robbanással szembesülni, tette hozzá a szakember, aki több tragédia utáni helyreállításnál is részt vett. Óriási lehet a kár, az emberi életekről ne is beszéljünk – mondta.

Mi lesz még?

Albert Csaba számításai szerint 26 gödör van még hátra, 12 órás műszakban három munkacsoport napi hét-tíz gödröt tud betömni, tehát leghamarabb a hétvégéig sikerül befejezni a meglévő lyukak betömését. Azonban a DelGaz részéről további 30-35 ásatásra lehet számítani a város területén a közeljövőben. Január végéig szeretnék teljesen betömni az eddigi sáncokat, és amint az időjárás megengedi, leaszfaltozni azokat.

A DelGaz közleménye értelmében 2019-ben összesen 15 km hosszúságban terveznek vezetékcserét, összesen 33 utcában, ezt két szakaszra osztják: előbb 8 kilométeren tizenhárom utcában (köztük a Lejtő, Kornis, Eötvös, Tábor, Villanytelep, Függetlenség) majd húsz másik utcában 7 kilométeren, többek közt a Malom, Szentimre, József Attila, Vár, Kós Károly, Varga Katalin utcákban számíthatunk az utcák feltúrására. Ezen a két nagyobb projekten kívül a II. Rákóczi Ferenc úton, az Éltetőkút utcában, további 22 km-en és 26, egyelőre meg nem nevezett utcában is beavatkozni készülnek a gázasok – áll a közleményben.

De ki felel a közúti biztonságért?

Kérdésünkre, hogy miért nézte el a városháza a heteken át mélyülő, élesedő és nem jelzett útmarásokat, ki vállalja a felelősséget az esetleges károkért, sérülésekért, illetve tesznek-e bármit is annak érdekében, hogy megelőzzék a bajt, csupán kitérő válaszokat, hosszú magyarázkodásokat, mentegetőzéseket kaptunk.

Hogy lassítani kéne meg kikerülni, amíg sor kerül az aszfaltozásra, de táblát hiába tesznek, mert azt úgyis ledöntik, nem is keríthetik körbe, mert az meg dugót okoz. Nem állíthatnak minden gödör mellé embert, és nem tömhetik újra meg újra háromóránként, amíg az autók megint kiverik a kavicsot belőle, mert az túl költséges volna.

Közben a polgármester sokadjára bizonygatja, hogy a rosszul elvégzett munkát számon kérik, és nem az udvarhelyiek zsebéből, hanem a szolgáltató pénzéből végzik a garanciális javításokat. Lehet, hogy éppen ez okozza a fennakadást.

A költségeket ugyanis a DelGaz állja, de a városháza közvetlenül nem tudja számon kérni a Viking Kft.-t, hiszen az nem a hivatallal, hanem a DelGaz-zal van szerződéses viszonyban. Ezért nem csak a helyi vállalkozó jóindulatán múlik a panaszokra való reagálás, hanem a gázszolgáltató is jóvá kell hagyja az utómunkát.

De ha nem megy a tatarozás, sem a figyelmeztető tábla, akkor vállalják a kár megtérítését? – kérdezzük újra a jelenlévőket, elsősorban a városháza és a Viking Kft. képviselőit. Csakis peres úton lehet, ha érkezik ilyen igénylés, és ha bizonyítható, hogy valóban a rosszul betömött gödör okozta a kárt – töri meg némi kínos szünet után a csendet Ember Attila. Avagy, ahogy mi értjük: amíg nincs kár, nincs probléma.