Ami a bukaresti babáknak jár, Udvarhelyen törvénytelen

A Hargita megyei prefektus egyetlen az országban, aki megtámadta a babakelengye programot.
A szerző felvétele.

A helyi babakelengye-programot felterjesztő udvarhelyi néppártosok diszkriminatívnak tartják, hogy a prefektus megtámadta javaslatukat a bíróságon – tájékoztatta a sajtót szerdán Ölvedi Zsolt és Lőrincz Edit helyi tanácsos.

Az Erdélyi Magyar Néppárt képviselői 2017-ben tettek javaslatot a kelengyeprogramra, amit a tanács egyöntetűen fogadott el 2018-ban. A határozat elfogadása utána prefektus jelezte jogi fenntartásait, a tanács ennek ellenére sem vonta vissza a határozattervezetet. A prefektus a múlt héten közölte, hogy törvényes útra terelte az ügyet, és bíróság előtt próbálja megsemmisíteni a tanácshatározatot.

A tanácsosok azzal indokolták javaslatukat, hogy a gyermeknevelési támogatás általában késik, ezért nagy segítséget jelentene a kisjövedelmű családoknak az 500 lejes babakelengye. Már akkor fontosnak tartották kihangsúlyozni, hogy ebben azok részesülhetnének, akik stabil udvarhelyi lakóhellyel és munkahellyel rendelkeznek, hiszen az udvarhelyi kórházban nem csak a városból, hanem máshonnan is jönnek szülni kismamák.

A prefektus arra hivatkozik átiratában, hogy az országos kelengyeprogramot szabályozó jogszabályt eltörölték még 2010-ben, addig az állami költségvetésből az újszülötteknek egyszeri alkalommal 150 lejes támogatást adhattak az önkormányzatok. Az EMNP szerint azonban nincs beleszólása a kormánynak, hogy a város a saját költségvetésből mit vagy kit támogathat, és különben is mindössze 500 lejes egyszeri támogatásról lenne szó, ami évente körülbelül 300 családnak járna.

A tanácsosok értetlenül állnak a helyzet előtt, hiszen 2017 júniusában Bukarestben, majd – tudomásuk szerint – Brassó, Botosani, Iasi, Konstanca megyében is indítottak el ilyen szociális programot, készpénz vagy termékcsomag formájában. Az udvarhelyi határozattervezetet kifejezetten a bukarestire alapozták, formailag szinte ugyanaz, és ugyanazokra a törvényekre, statisztikákra hivatkoznak. Sőt, a gyengébb születési arányok miatt Bukarestnél még indokoltabb is volna Udvarhelyen támogatni az újszülötteket – tette hozzá Lőrincz Edit.

Kettős mércét kiáltanak, segítséget kérnek

A babakelengye-programot felterjesztő udvarhelyi néppártosok diszkriminatívnak tartják, hogy ami a román kisbabának jár Bukarestben, az Udvarhelyen törvénytelen a prefektus szerint. Úgy tudják, az udvarhelyi kezdeményezés az egyetlen az országban, amit prefektus megtámadott.

A szóban forgó tanácshatározat ellen az elfogadásakor még hivatalban levő jegyző, Balázs Kinga kifogást emelt, és nem is ellenjegyezte. Egyetértve elődje álláspontjával, Venczel Attila jegyző kifejtette, hogy a közjogban, amire nem ad a törvény hatáskört az önkormányzatnak, abban nem is szabad döntést hoznia. Most a hivatal jogászaira az a feladat hárul, hogy megvédjék a kezdeményezést a bíróság előtt, és ehhez tartja ő is magát. „Mi is hivatkozhatunk a bukaresti példára, de attól,  hogy máshol lehet ilyen program, attól még nem biztos, hogy törvényes, ezt majd a bíróság fogja megállapítani a mi esetünkben” – tette hozzá a jegyző, amikor az EMNP által felhozott kettős mércére utaltunk.

„A diszkrimináció eddig is nyilvánvaló volt például a szimbólumainkkal kapcsolatban, de amikor már a gyerekekről van szó, nem állhatunk tétlenül, valamit tenni kell” – mondta a program kezdeményezője.

Lőrincz Edit a sajtótájékoztató végén bejelentette: levélben fordulnak a helyi, megyei, bukaresti döntéshozókhoz, arra kérve őket, hogy vállalják fel az ügyet, „álljanak ki a babákért, az édesanyákért”, járjanak közbe a prefektusnál, „ha már a kormánnyal jóban vannak”. Kérdésünkre, hogy az ilyen ügyekben illetékes Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) próbálkoztak-e, a képviselő elárulta: „Nem fordultunk (a Tanácshoz), de azért vannak képviselőink, hogy segítsenek ebben. Én egy helyi képviselő vagyok, az itthon ajtókat ismerem, Bukarestben ők tudják jobban”.