Alternatív kókuszkocka – MeglepÅ‘dsz, milyen finom!

Kivennéd az étrendedből a lisztet, a cukrot, a glutént és a laktózt is? Még így is lehet nassolni!
Fotó: Dávid Anna Júlia

Az energiában gazdag nyers édességek elkészítése nemcsak a cukrászmesterek kiváltsága, hiszen az üzletek polcain hozzávalók tömkelege sorakozik. Gagiu Margó, a Zseb kávézó és játszóház vezetője a nyári hónapokban a nyersevő vegán életmód talán legismertebb magyarországi képviselőjétől, Lénárt Gittától tanult technikákkal és receptekkel dolgozik. És most feltárja egyik titkát.

Egy nagyon egyszerű, mégis ízletes édességet, a kókuszkockát készítette el nekünk. És tényleg olyan íze van, mint a hagyományos kókuszkockának, vagy még egy kicsivel jobb.

A hozzávalók megvásárlásához szükséges lista nem lesz túl hosszú, hiszen a recept mindössze a következőkből áll: kókusz, kakaó, víz és datolya. Az arányok is nagyon egyszerűek, amennyi datolya, annyi kókusz és ízlés szerint kakaó, lehetőleg jó sok.

Egy népesebb családnak vagy egy kisebb vendégseregnek elegendő adaghoz áztassunk be 300 gramm datolyát éjszakára pihenni és készítsünk elő ugyanennyi kókuszt is. Ha a datolyánk magos volt, akkor magoljuk ki, ha nem akkor egyszerűen kiszedjük az áztató vízből és robotgéppel pürésítsük.

Majd adjuk hozzá a kókuszreszelékünket és jó sok cukrozatlan kakaót, ami azt jelenti, hogy ehhez az adaghoz akár 4-5 evőkanállal is. A masszánkat jól dolgozzuk össze, gyúrjuk át, aztán helyezzük kockaformába. Ha nincs csatos tortaformánk, használhatunk bármilyen négyszögű edényt, viszont akkor a massza egyenletes eloszlatása után vegyük ki és helyezzük át sütőpapírra. Ha bonyolultnak tűnik, formálhatunk golyókat is a masszánkból.

Egyébként, ha nincs csatos tortaformánk, azért fontos papírra kivenni az édességet, mert később, ha már lehűlt, könnyen eltörhet. Miután megformáztuk legalább egy órát pihentetjük a mélyhűtőben, hogy könnyebben tudjuk szeletelni, majd kókuszreszelékbe forgatjuk.

Nagyon finom és laktató, persze az adagokkal itt is vigyázni kell!

Tipp: A datolya levét nem kell elönteni. Egy finom reggeli része lehet, ha zabkását öntünk hozzá, majd magvakkal és aszalt gyümölcsökkel fogyasztjuk.