Álmodd meg középsulisként a vállalkozásod, pénz is járhat érte

Lukács Orsolya, Sipos István és Jakab Áron Csaba szervezők, fotók: GÁL ELŐD

Ha középiskolás vagy, érdekel a gazdaság, az üzleti tervek, akkor érdekelhet az a vetélkedő, amelyben egy megvalósítható vállalkozást kell kitalálnod, és megírnod, majd bemutatnod annak üzleti tervét egy héttagú zsűrinek.

A harmadik alkalommal megszervezett Vállalkozz okosan elnevezésű versenyen, főként 11. és 12. osztályos diákok szoktak részt venni, de az osztály nem kizáró tényező, ahogy az sem, ha Maros, vagy Kovászna megyei vagy, hisz egész Székelyföldről várják a középiskolás jelentkezőket a szervezők: a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége (SZMVSZ) és a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium. Jakab Áron Csaba szervező, SZMVSZ-elnök a partnerséget éppen attól tartja optimálisnak, hogy egyrészt oktatással, másrészt munkaerőpiaccal, a vállalkozással, a gazdasággal, „a való élettel” foglalkoznak.

Kétfős csapatok és vezetőtanáraik jelentkezését várják április 4-ig, 16 óráig. Ha ezt elküldték a diákok, nem dőlhetnek hátra, az üzleti tervek beküldési határideje május 6., ugyancsak 16 óra, azonban plusz 10 pontot ér, ha valaki legkésőbb május 2-ig elküldi a kért anyagot.

De mit is?

A vetélkedő első szakaszában a jelentkező csapatoknak olyan, valós adatokon alapuló, megvalósítható vállalkozást kell kitalálniuk, amelyek kezdőtőkéje maximálisan 10.000 lej lehet, és amelyhez esetleg „életszerű módon és mértékben indokolt összegű” hitelt, vagy egyéb finanszírozási lehetőséget igényelnek.

Az ez alapján elkészített üzleti tervet, a vállalkozás maximálisan másfél perces imázsfilmjét kell a leadási határidőig, azaz május 6-ig elküldeni a vo.vetelkedo@gmail.com címre. A szervezők megjegyzik, hogy opcionális ugyan, de a cash flowról készített elemzést is le lehet adni, hisz ez is plusz 10 pontot ér. Az általunk is megkapott szabályzatban megjegyzik, hogy a beküldött e-mail mérete ne legyen több 10 megabájtnál.

Ezeket az anyagokat vizsgálja meg a zsűri – akikről egyelőre nem árulnak el többet a szervezők, mint hogy mindhárom említett megyéből vannak –, például megvalósíthatóság szempontjából, és kiválasztja azt a 12 csapatot, akiknek majd meg is kell védeniük üzleti tervüket

a verseny következő szakaszában.

A tizenkét továbbjutó május 21-én, reggel 10 órától mérheti össze az üzleti tervét Udvarhelyen a Refiben, ahol zsűri jelenlétében, de nem nyilvánosan védik meg ezeket. Ide kell hozniuk magukkal a kinyomtatott üzleti tervet, amit tíz percben be is kell mutatniuk. A versenyleírás szerint az elő- és hátlappal együtt maximálisan 15 diát tartalmazhat a prezentáció.

Kötelezően szerepelnie kell rajta a vetélkedő címének és helyének, a vállalkozás, illetve az előadók nevének, akiknek ajánlott, hogy a bemutatóból körülbelül egyenlő arányban vegyék ki a részüket. A bemutatóban olyan fejezeteknek kell szentelni minimum egy diát, mint a vállalkozás bemutatása, az iparág, a piac, a versenytársak elemzése, termékek, szolgáltatások, illetve marketing terv ismertetése. A záródiának tartalmaznia kell a projekt tömör összefoglalóját. A prezentáció és a beküldött anyag pontozása alapján 4 csapat kerül be

a nyilvánosan is megtekinthető fináléba,

ahol a négy csapat újra bemutatja és megvédi pályamunkáját a zsűri előtt. Ezt a székelyudvarhelyi városháza Szent István termében rendezik meg. „Nulláról indulva gyakorlatilag egy nyílt versenyen mutatják be ismét a munkájukat” – fogalmazott Jakab Áron Csaba, hozzátéve, hogy mind a négy csapatot díjazzák, a negyedik különdíjat kap. A döntő eredményét a héttagú zsűri elnöke az eredményhirdetéssel egybekötött díjátadón hirdeti ki.

Sok a lehetőség, s a kérdés is

Konkrét számokat még nem tudnak, Jakab Áron Csaba annyit mond csak, hogy 2019-ben az első díj 1.000 lej volt, jelen pillanatban még egyeztetnek a támogató cégekkel, de azt ígérik, az idei fődíj nagyobb lesz ennél, és azt is, hogy ezt majd közzéteszik a vetélkedő Facebook-oldalán. Ahogy sok minden mást is: például sablonokat az üzleti terv és prezentáció létrehozására, vagy az elmondásuk alapján „jelentős” pénzösszeg mennyiségét, amellyel a tanárokat, csapatvezetőket, tehát azokat részesítik, akik foglalkoznak a diákokkal a verseny során. Szintén itt kaphatják meg azt a videós oktatóanyagot, amelyet már korábban elkészítettek olyan témákban, mint marketing, üzleti terv készítés, HR.

Ez segíthet a vállalkozás útvesztőiben Lukács Orsolya szervező szerint, akit Jakab Áron Csaba úgy mutatott be, mint az SZMVSZ Cégformák című kiadványának egyik szerzőjét, melyet az összes, székelyudvarhelyi 10. és 11. osztályos felsős diák ingyenesen megkaphatott korábban. Szervezőtársuk, Sipos István szaktanfelügyelő, történelem szakos tanár azt emelte ki, hogy részvételükkel a diákok az elméleti oktatás mellé gyakorlatit is kapnak.

Az SZMVSZ elnöke egy másik programjukban való részvétel lehetőségét is felhozta, miszerint ingyen jegyeznek be fiataloknak cégeket:

„Ha adnak le üzleti tervet hozzánk, havonta két céget be tudunk jegyezni 26 évnél fiatalabbaknak ingyenesen. Ilyen módon már elég sok céget jegyeztünk be. A versenyen résztvevő fiataloknak, ha igényt tartanak majd erre, akár a középiskola, akár egyetem elvégzése után, mi egy következő lépésben is tudunk segíteni”.

Kérdésünkre, hogy a szellemi és a felhasználási jogok a diákokat illetik-e, Jakab Áron Csaba így felelt: „ez meg sem fordult a fejünkben. Korábban nem volt olyan üzleti terv, amit máshol közzétettünk, vagy felhasználtunk volna, de valószínűleg erre a közeljövőben egy vállalást kell, hogy tegyünk”.