Állati Udvarhely: jó élet a kutyaélet!

Hiába, a kutya az ember legjobb barátja – erről tanúskodnak a postaládánkba érkező, kutyaimádó levelek is. Ismerjétek meg Udvarhely ebei közül ezt a hármat, akik temperamentumukban, kinézetükben és szokásaikban másak ugyan, de egyformán fel tudják melegíteni a gazdijuk szívét bármely borús februári napon.

SZTÁR AZ ÁLLATOD?

Ha szeretnéd, hogy ország-világ megismerje házi kedvence(i)det, küldd el nekünk e-mailben az állat(ok) bemutatóját a szerkesztoseg@uh.ro címre. A részletes felhívást itt találjátok.

A kutya, aki „kiszagolt” egy egész pizzát a csomagtartóból

Elsőre itt van Mogyi, az érzékeny Rák kutya, a másfél éves labrador, a sok szőrrel dúsított izmos kutyi. Hallgat a Mackó, Maki, Töpörtyű, Manóka névre is, bár eredetileg a mogyoróról nevezték el, talán a színe miatt. Ez a szépszemű kutya annyira szentimentális, hogy ha a gazdik találnak egy letört ágdarabot az udvaron és kissé hangosabban rászólnak az ebre, az már megy is be egyből a házába, elvonul. Amúgy nagyon játékos, jókedvű, engedelmes kutya. Az idegenekkel egy kissé tartózkodó az elején, de egy kis jutifali és már örök barátságot köt mindenkivel – mint egy igazi Rák. Mogyi a horkolás királya, ez egyben a hobbija is: hol hangosabban, hol mélyebben, hol háton fekve szereti gyakorolni ezt az úri passziót.

A gazdik nagyon szerettek volna egy kis labrador bébit, és amikor elmentek kiválasztani, egyből eldőlt: ez a kis duckó szőrgombóc lesz az új családtag, aki a természetjárásban ezúttal velük tart. Annyi a különbség, hogy Mogyi szívesen használja a pocsolyákat iszapkezelésre, a gazdik feltehetőleg nem. Mogyi kertészkedni is szokott, mindig ráérez arra, hogy hol kell elrágni a szőlő ágat, melyik virág levelét kell leszedni. Amikor végzett kerti teendőivel, igazi úszóbajnokként megmártja magát a Küküllőben, akár télen is. Illedelmes kutyához illően Mogyinak számos játéka is van, ha egyedül marad otthon, ezeket saját belátása szerint széthordja az udvaron. Kedvence játékai között egy labda, egy dinó és egy fej nélküli csirke szerepel.

Mogyi kedvenc játszótársa egy tacskó, együtt tudják kitombolni magukat igazán. Kedvenc étele: bármi, minden mennyiségben, plusz jutifalatok. Gazdiékkal a Kedvenc állatorvosi rendelőbe járnak oltásokra (csak a kutya kap). Mogyit ivartalanították is, gyógyulását türelmesen viselte. Mogyi egyszer sikeresen „kiszagolt” egy egész pizzát a csomagtartóból, és sikeresen fel is falta szerzeményét, de végül lebukott: a földön heverő üres pizzás dobozt már nem tüntette el. Végül a család kamerfelvételről visszanézte az akciót.

Mogyi türelemre és feltétel nélküli szeretetre tanította a gazdikat. Ha beszélni tudna, labdázás után azt mondaná: „Na jó, most te fuss a labda után!”

Az édes tróger: a máltai selyemkutya

Következő körben ismerjétek meg Blancot, az ötéves Bak máltai selyemkutyát. Gazdiék örökbe fogadták, de senkit ne tévesszen meg ez a cuki ábrázat: Blanco egy igazi tróger.

Szeret aludni és egyenesen imádja kergetni a felmosót. Blanco kedvenc étele a savanyú káposzta, és bár csak néhanapján kap, a kutya egyenesen megbolondul, ha megérzi a savanyúság illatát. Az eb egy igazi ínyenc: amikor gazdiékhoz került és még nem ismerték a szokásait, nyugodt szívvel hagyták otthon egy kis időre. Ezalatt Blanco lelkiismeret-furdalás nélkül elpusztított egy tál, a konyhapulton hagyott reszelt sajtot.

Viccet félretéve, Blanco egy kincs kutya: szereti az összes állatorvost, és türelemre tanította embereit. Ha üzenhetne valamit az embereknek, azt mondaná: „Szeretek a világon mindenkit.”

A labdavarázsló szülinapos eb

Végezetül mára pedig itt van Odie (Csodie, Todli, Bodli, Bodri, Bákszi, Occi, Boci), aki holnap, február 14-én tölti második életévét. A beagle-keverék hathetes korában került gazdijához Székelyszentkirályról, aki örökbe fogadta az ebet.

Oldie Vízöntőként rendkívüli személyiség: nagyon kitartó az akarata mellett, és mindig a figyelem középpontjában kell legyen. Játékos kutya, napkeltétől napnyugtáig menne és kergetné a labdát, ami olyan számára, mint a drog. Lasztizás közben más kutyák sem érdeklik igazán.

Ha már függőség: ételek terén Odie leginkább azt enné, amit a gazdi, de mivel náluk sincs minden nap kolbászból a kerítés, a kutya száraz táppal is beéri. Jó beagle-hez híven igazi haspók, jutifalatot illetően nem válogat. Karcsú vonalaira a gazdik vigyáznak rengeteg játékkal és sétával.

Odie-nak kedvenc állatorvosa nincs, sőt a rendelőt is utálja. Egyszerűen nem szereti, ha az orvosok az intim szférájában matatnak, legyen bármennyire jófejek.

Millió labdaelhagyásos történettel büszkélkedhet a kutyus, az egyik legemlékezetesebb mégis az, amikor egy alkalommal a kedvenc sárga labdáját hagyta el. A gazdik vettek neki egy fehér labdát, de másnap, amikor ugyanott labdáztak, a jónéhányadik fehér labda eldobása után Odie a sárga labdával tért vissza. Ilyen nagy varázslók ezek a Vízöntők!

Odie arra tanítja családját, hogy éljenek a pillanatnak, legyenek mindig spontánok és türelmesek, valamint hogy az esti 7 órás sétánál semmi nem lehet fontosabb. Ha beszélni tudna, a kutya azt üzenné: „A család, a falka a legfontosabb, és dobjad már azt a labdát!”

Boldog születésnapot, Odie!