Alig osztották ki, egyes szülők máris árulják az iskolai nyálteszteket

Noha az iskolai nyálteszteket eredetileg arra kapták a szülők, hogy a hét folyamán otthon teszteljék gyermeküket, fertőzött-e koronavírussal,  egyesek máris az interneten kínálják eladásra azokat, hívta fel a figyelmet a Digi24 hírtelevízió. Az olx.ro oldalon például 18 lejért lehet kapni két nyáltesztet, de más ugyanezért akár 50 lejt is elkér.

Fotó: digi24.ro

„Eladó két darab, bontatlan nyálteszt, a fix ára 50 lej és személyesen lehet átvenni Bukarestben” – írja egy hirdető az olx.ro oldalon december 3-án közzétett apróhirdetésben.

A hasonló esetek megfékezését nem segíti, hogy a gyerekek nyálteszt-eredményének közlésére nincs egységes forgatókönyv, hanem a tanintézetek belátására van bízva.

Vannak iskolák, ahol csak a pozitív teszteredményről akarnak értesülni, más helyen minden eredményt bekérnek, de akad olyan is, ahol kérik a szülőktől, írják rá a tesztre az elvégzés időpontját, hogy biztosak legyenek, nem küldik be kétszer ugyanazt az eredményt, írja a Digi24. Mivel a tesztelés nem kötelező, így csak a szülők jóindulatára számíthatnak a hatóságok, akik közül úgy látszik, néhányan pénzszerzési lehetőséget látnak a nyáltesztekben.

digi24.ro