Alig lett ősz, máris nyakunkon a tél

Bár kedd reggel (és egész nap) hideg időnk volt, a környéken csak a Bucsin-tetőn mértek negatív hőmérsékleti értéket, -0,1 Celsius-fokot.

Szerdán már több helyen fagypont alá esett a hőmérséklet, Szentegyházán például -2,2 Celsius-fok volt a minimum 3 óra 8 perckor, áll a Szentegyházi meteo állomás Facebook-posztjában. Szintén aznap az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) által közzétett, minimális hőmérsékleteket felsorakoztató térképe szerint Csíkban is mínusz 2 Celsius-fok volt.

Ugyanez a térkép szerint az Omu-csúcson volt a leghidegebb, ott – 8,5 Celsius-fokot mértek, míg Székelyudvarhelyen 1,9 Celsius-fok volt a legalacsonyabb hőmérséklet.

Kép: Országos Meteorológiai Szolgálat

A Szentegyházi meteo állomás Facebook-bejegyzésében arra is felhívta a figyelmet, hogy a Madarasi Hargitán már fehéredik a táj a hótól, a Súgó Panzió webkamerája szerint.

Fotó: Szentegyházi meteo állomás

Meteo Pityu szerint csütörtökön sem lesz jobb idő, „csak legalább nem fog esni (ejsze)”. Alina Ciobotariu, a Hargita megyei sürgősségi esetek felügyelőségének (ISU) szóvivője arról tájékoztatott, hogy szerda 10 és csütörtök 10 órák között hideg időjárásra kell számítani, 0 és 3 közötti Celsius-fokokat és ködöt jósolnak, 1700 méter fölött pedig mérsékelt havazás, havas eső és szél is lehet majd.

A kiemelt kép archív fotó, SZABÓ Apor készítette.