Alig lett elnök, máris lemondatnák

Pártelnöknek választották vasárnap Nicolae Ciucă miniszterelnököt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) rendkívüli kongresszusán.

A kormányfő elnökjelölti programja 1.060 támogató szavazatot kapott, 60 voksot érvénytelenítettek. Nicolae Ciucă egyetlen jelöltként pályázta meg a Florin Cîţu lemondásával megüresedett pártelnöki tisztségét.

Florin Cîţu április 2-án jelentette be, hogy lemond a PNL elnöki tisztségéről. Az alakulat vezetőtestülete Gheorghe Flutur első alelnököt bízta meg a pártvezetői teendők ideiglenes ellátásával. A párt főtitkári tisztségét Lucian Bode első alelnök vette át ügyvivőként a szintén távozó Dan Vîlceanutól, aki utólag a miniszteri tisztségéről is lemondott.

Megválasztása után az újságírók megkérdezték

Nicolae Ciucăt, hogy lemond-e liberális elnöki, illetve kormányfői tisztségéből, amennyiben a Legfőbb Ügyészség úgy ítéli meg, hogy plagizált doktori dolgozatában.

„Hagyjuk az illetékes intézményeket kivizsgálni az ügyet, és levonni a következtetéseket, majd azután én is döntök. Nyilvánvalóan megvan a becsületem és méltóságom ahhoz, hogy megfelelő döntést hozzak”, válaszolta erre a miniszterelnök.

A Legfőbb Ügyészség február 10-én jelentette be, hogy úgynevezett in rem kivizsgálást indított egy panasz alapján, miszerint Nicolae Ciucă miniszterelnök plagizált doktori dolgozata megírásakor. A PressOne portál újságírója, Emilia Şercan január 18-án megjelent cikkében azt írta, hogy a kormányfő 138 oldalas hadtudományi doktori disszertációjának legalább 42 oldalán plagizált.

Agerpres
fotó: news.ro