Alig jönnek, már mennek is el tőlünk a turisták

Nem sok külföldi turistát vonz Románia, de még azok is, akik idejönnek, általában csak egy napot töltenek nálunk – derül ki a TVR riportjából. Törcsvár vonzza ugyan őket, de ahogy megnézték a várat, már tovább is állnak, alig jutnak el a környező településekre. A helyzet pedig számos más célállomáson megismétlődik. Az okok a rossz infrastruktúrára és a szórakozási lehetőségek hiányára vezethetők vissza.

– Miért éppen Románia?

– Leginkább a törcsvári kastély miatt – érkezik legtöbbször a válasz a turistáktól. De a látnivalók között Segesvár, a Drakulával is kapcsolatba hozott középkori erődítmény is szerepel. Iulian Sârbu, Segesvár polgármestere szerint a külföldiek a látogatók körülbelül 70%-át, 60-70%-át teszik ki, és ez a törcsvári kastély esetében is így van.

A TVR megkérdezett turistája például Ausztriából utazott el, hogy meglátogassa a törcsvári kastélyt, de csupán egy napot maradnak, utaznak is vissza Bukarestbe, onnan pedig haza. Az ilyen válaszok pedig gyakran ismétlődnek. Hiszen ahhoz, hogy a környéken maradjanak, többre van szükségünk, mint egy legenda és néhány szuvenír.

Laurențiu Drăgan, a Bran-Moieciu-Fundata Turisztikai Egyesület vezetője úgy látja, a turisták általában a brassói vagy a brassópojánai szállodákat és helyszíneket részesítik előnyben, szerinte a fő ok, amiért nem maradnak sokáig, az infrastruktúrával kapcsolatos. Ugyanígy látja Ioana Dobrescu, egy brassói szálloda PR-menedzsere is. Az infrastrukturális problémák miatt ugyanis sokáig tart a turistáknak, amíg a legközelebbi repülőtérről autóbusszal eljutnak Brassóba.

A festői területeket egysávos utakon vagy vonatokon lehet megközelíteni, amelyek néha alig érik el az 50 km/órás sebességet. Ráadásul helyenként nincs vízelvezetés, sőt még járdák sincsenek. Emiatt aztán a legtöbb turista csak átutazóban van, többnyire kirándulócsoportok vagy családok látogatnak el az országba.

TVR
Kiemelt kép: thehappykid.blog