Álhírt terjeszt egy keresztúri Facebook-oldal

Szerda délben már 450 megosztásnál tartott az a Facebook-bejegyzés, amelyet a Változás Székelykeresztúr nevű oldal osztott meg Vigyázat, csalók! címmel.

Arra hívták fel a figyelmet benne, hogy „a rendőrségre érkezett pár panasz”, hogy csalók orvosoknak, vagy rendőröknek kiadva magukat bekérezkednek lakásokba, és „ellopják a védekezni képtelen nagyszüleink értékeit”. A helyszín megjelölése hiányában arra engedtek következtetni, hogy Keresztúron vagy környékén történhetett.

A bejegyzést annak ellenére sem vonták vissza, hogy az egyik kommentelő jelezte: álhírt terjesztenek, amelyet a román rendőrség már cáfolt a saját Facebook-oldalán. Az oldal kezelője csupán annyit pontosított, hogy külföldön érkezett pár panasz a rendőrséghez, de a hír forrását továbbra sem jelölte meg.

Gheorghe Filip Hargita megyei rendőrszóvivő is cáfolta, hogy ilyen panasz érkezett volna Székelykeresztúr környékéről vagy a megye más pontjáról, de nem árt, ha a polgárok éberek és körültekintőek maradnak ebben az időszakban, amit a koronavírus idézett elő.

A büntetőtörvénykönyv szerint az álhírek terjesztése bűncselekménynek minősül, egytől öt évig terjedő szabadságvesztés jár érte, amennyiben a terjesztő személy tudatában volt tettének. Ha álhírt észlelünk, azt a Facebook-nak is lehet jelenteni a bejegyzés jobb felső sarkán levő (hárompontos) ikonra kattintva.