Alaptalan riogatás helyett hasznosabb lenne utánajárni a dolgoknak

Az RDE Harghita Rt. válaszát a szerdán megjelent Nem hiszem el! Ismét a városra szabadult a szeméttelep csurgalékvize című cikkre változatlan formában közöljük.

Az RDE Harghita munkatársai kedd reggel észlelték a székelyudvarhelyi Termés utca egyik aknateteje körül felgyűlt, a hulladéklerakóból származó előtisztított szennyvizet és a Harvíz Rt. vízszolgáltató vállalat illetékeseivel azonnal elkezdték a kivizsgálást.

A város szennyvíz-elvezető rendszerének Termés utcai szakaszán keletkezett, nem általunk okozott dugulás miatt került szennyvíz a felszínre, mely dugulást a Harvíz Rt. munkatársai megszüntették, majd megtisztították az érintett utcafelületet. A szennyvíz kevesebb, mint egy négyzetméternyi felületen jelent meg, nem folyt végig az utcán.

Lakossági bejelentésre a Hargita Megyei Környezetőrség illetékesei is megnézték a helyszínt, ahol meggyőződtek arról, hogy nem történt mulasztás az RDE Harghita részéről.

Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy az ivóvíz- és a szennyvízhálózatnak nincs köze egymáshoz, ugyanakkor a szennyvíz előbb a város alsó szakaszában lévő tisztítóállomásra, majd onnan kerül a Nagyküküllőbe.

Ami pedig a tavaly novemberi tanácsülést illeti, az akkor meghozott döntés jogi kérdésről szólt, mégpedig arról, hogy a város jogi képviselet által megtámadja az RDE Harghia Kft.-ot, ezáltal ellehetetlenítve annak tevékenységét. Ezzel szemben a keddi eset műszaki jellegű, tehát a két dolgot nem szabadna összekeverni.

Ha már a technikánál tartunk, a szennyvíz időnkénti, nagyobb hóolvadás, illetve záporok idején történő felbuggyanása a város Termés utcai aknáiból a szennyvízhálózat alulméretezésével magyarázható. A cső mérete nem bírja meg a szélsőségesebb időjárás következtében megnövekedett folyadékmennyiséget, ezért hasonló esetekkel sajnos még fogunk találkozni.

Ezen kívül még számolni kell az időnkénti dugulásokkal is.

A címlapfotót EGYED UFÓ ZOLTÁN készítette.