Alapozzák már az udvarhelyi nagy falat. De minek?

Kibővül és teljesen megújul a sétatéri játszótér, és többfunkciós sportpályává alakul a szomszédos minifocipálya, ahol amellett, hogy minifocizni, kosárlabdázni, teniszezni és fallabdázni, falat mászni is lesz majd itt lehetőség – számolt be még a munkálatok megkezdése előtt Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala a 7.138.846,21 lej összértékű európai uniós pályázatról.  

Emellett az új téren különböző kulturális események lebonyolítására is lehetőség lesz: a pályázatban színpad, vásári asztalok és lelátó kialakítására alkalmas többfunkciós kockaelemek is tartoznak – írták még akkor, ám azóta több mindenről lemondtak. Hogy pontosan miről, azt mindjárt megtudod.

Fotók: GÁL ELŐD

A kivitelezési szerződés aláírásakor 5 hónapos határidőt szabtak meg, eszerint december elejére készülne el a tér, „ha minden halad úgy, ahogyan eddig, akkor kész lesz” Zörgő Noémi városházi sajtószóvivő szerint, aki azért hozzáteszi, utána át kell venni a munkálatokat, és elfogadni a kifüggesztendő használati szabályzatot, ezután lehet majd élni a teljesen megújuló tér nyújtotta lehetőségekkel.

Hol tartunk most?

Amikor meglátogatom a helyszínt, november 8-án már elkészült az öntött ütéscsillapító gumiburkolat, azaz rakortán a megnövekedett felületű játszótéren, és a minifocipálya is megkapta az új aszfaltburkolatát. Ennek egyik, a parkkal szomszédos oldalára egy nagy betonfalat húztak fel, ezt most alapozzák, míg a pálya felett mozgatható acélszerkezeteket helyeztek el.

Multifunkcionális, de elsősorban sporttevékenységeknek ideális tér kell, hogy legyen a pályázat értelmében, és ha csak utóbbira helyezték volna a hangsúlyt, a pályákat egy hatméteres kerítéssel kellett volna körbevenni, a pálya feldarabolódott volna, azaz mint egyéb célt is szolgáló tér, nem működött volna – magyarázta Zörgő Noémi. A szerkezeten függő hálóval ideiglenesen körül lehet határolni a pályákat, azzal, hogy időszakosan leeresztik egészen a földig, amikor sporttevékenység van, így elválasztja a játéktereket, amikor meg rendezvény van, ezt egész egyszerűen felhúzzák egy összefüggő teret kialakítva.

S mi van a nagy betonfallal,

„amitől most mindenki kapja az idegbajt”? Mögötte egy olyan magáningatlan található, aminek felületéről, annak kinézetéről nem rendelkezhet a város, így ettől meg akartak szabadulni a tér rendezettsége érdekében, másrészt funkció is társult az ennek megoldásaként szolgáló falhoz. Itt lesz lehetőség falmászásra, az alpinistákkal és hegyimentőkkel egyeztetve alakítanak ki egy függőlegesen és vízszintesen is mászható pályát.

„Majd még el kell, hogy fogadja az önkormányzat a működési szabályzatát, ahogy majd a szomszédos játszótérét is, azaz, hogy hánytól hányig lesz nyitva, ki mehet be, hogyan történik a mászás, ami több mint valószínű, felügyelet mellett fog történni” – mondja Zörgő Noémi. A falat éppen ottjártamkor alapozzák, egy minimalista, hegyeket, medvéket ábrázoló festés kap helyet rajta.

Mellette bordásfalak lesznek, az atlétákkal is egyeztettek, az ő kérésükre lesznek felrajzolt ugrórészek, 50 méteres síkfutópálya, így amellett, hogy ők edzéseket tudnak itt tartani, a közelben lévő iskolák is tornaórákat. Lesznek új sportszerek: palánk, kapuk, háló, sorolják. A pályán rekortán burkolat lesz, ez az egyik legjobban bevált technológia, időtállóságában 15-20 év garanciát vállalnak rá, tolmácsolja a kivitelező EGT Landscape szavait Zörgő Noémi.

S ami már nem fér bele.

A tér baloldalán egy 450 férőhelyes tribünt alakítanak ki, végül nem az előzetes tervek szerint. Mivel mindig túl nagy feladatot okozna a kockaelemek átrendezése, egy fix tribün mellett döntöttek, de néhány kockaelemet így is vásároltak, amit majd lehet rakosgatni, leülni rá, asztalt kialakítani belőle, stb. A tribün fémszerkezetű modulokból áll majd össze, az ülőhelyek között el lehet járkálni, lényegében olyan lesz, mint bármilyen sportpálya mellett. A pályák is szabványméretűek, így hivatalos meccseket is lehet rendezni rajtuk.

Rendezvényre alkalmas lesz továbbra is, igaz a korábban említett színpadról is lemondtak, hogy „a többi beleférjen”, de mindenből prémiumkategóriát próbáltak választani, és ez szerintük majd látszani fog.

Akárcsak a játszótéren.

Itt ugyanúgy több felület rekortánnal van padlózva, ezt már az előírások is kérik.

A játszótérre csupa-csupa új elemek kerülnek. A mesekuckó a Csillagvár napköziotthon udvarán kap helyet, a többi játékelemből sok már nem felelt meg az előírásoknak, ezek egy része kuka, azokat, amiket használni lehet, csiszolják, újrafestik és más játszótérre kerülnek.

A felület majdnem 30 százalékkal nőtt, majdnem 3.000 négyzetméteres lett. Körbeveszi egy aszfaltsétány, ahol lehet majd futni, biciklizni, amíg elfárad a gyerek. A hivatal szóvivője szerint minden korosztály kap majd valamit, amivel lefoglalja magát, például sakkasztalok és nyugágyak is lesznek. Lesz hinta az egészen pici, a kétéves karonülőknek, míg a bátrabbak a város legnagyobb, huszonvalahány méteres kötélpályáját mászhatják meg. Csúszdából is többféle lesz, egyensúlyozó játékelemek, homokozóból nem a klasszikust választották, „lesz emellett egy vizeselem, nem biztos, hogy az anyukák örömére, itt tudnak majd kutyulni, sározni a gyerekek”.

Azon kívül, hogy minden korosztállyal, a kutyákkal is számoltak, a minifocipálya játszótér oldalán fekvő bejáratánál egy házikedvenc megőrző is lesz. Ha valaki menne például a pályára kosarazni, oda be tudja tenni a kutyát, s ha végzett kiveszi” – magyarázta a sajtószóvivő hozzátéve, hogy nem csak emiatt természetbarát a projekt, hisz egy fát sem vágtak ki, már a tervezésnél figyelembe vették őket.

Búcsúzóul azt is megtudjuk, mind a játszótéren, mind a pályán éjszakai világitás lesz és kamerák. Most az elköltendő összeg 7,8 millió lejre rúg, pontos elszámolást a kivitelezés után tudnak mondani, de igyekeznek nem meghaladni a 2 százalékos önrészt, mondta el Zörgő Noémi.