Akkor most nem mehetek ki a házból?

A leggyakoribb kérdések, megválaszolva. Mielőtt még elsodorna minket az információözön.

Mi az a koronavírus (COVID-19, SARS-COV-2), honnan jön, hogyan terjed?

Többféle koronavírus is létezik, ez tudományosan egy vírus alcsalád gyűjtőneve. A koronavírus legutóbbi fajtája, amit hivatalosan COVID-19-nek neveznek, a kínai Vuhan tartományban tűnt fel 2019 decemberében, az influenzavírus egyik mutációja. Elsősorban emberről emberre terjed, köhögés, tüsszentés, nyálcseppek és orrváladék részecskéinek belégzésével.

Mástól is meg lehet betegedni?

Állatokon nem mutatták ki a hordozás veszélyét, viszont bizonyos felületeken, például fémen huzamosabb ideig életben maradhat a vírus. A külföldről érkező csomagoktól nem kell tartani.

Mik a tünetei, a lefolyása?

A koronavírus-fertőzés enyhe tüneteket, például orrfolyást, torokfájást, köhögést és lázat válthat ki, de súlyosabb lefolyású is lehet, tüdőgyulladást, légszomjat, akár súlyos akut légzőszervi szindrómát (SARS) is okozhat. Viszont lehet tünetmentes is, és így a fertőzött személy észrevétlenül terjesztheti, a lappangási ideje pedig átlagosan két hét.

Ki lehet gyógyulni belőle?

Igen, de az idősek, és más betegségben is szenvedők (cukorbetegség, szívbántalmak, influenza stb.), egyszóval a legyengült immunrendszerű személyek könnyebben megbetegszenek, és gyakoribb, hogy esetükben súlyosabbá válik a kórlefolyás, illetve többen halnak meg közülük.

Mennyire, merre terjed a világon?

Nagyon gyorsan, minden irányba. A folyamatosan frissülő világtérkép itt elérhető, nyomon követhető a megbetegedések száma.

Nekem gyanús, ki állhat mögötte?

Nagyon úgy néz ki, hogy természetesen alakult ki, ezt mondják a kutatók.

Hogyan lehet megállítani, megelőzni?

Egyelőre nincs sem ellenszer, sem oltóanyag, így a fertőzés megelőzésére az egyetlen hatékony módszer a karantén, a vírus elszigetelése. Magyarán: otthon kell maradni, minimalizálni az emberi kapcsolatokat. Erről beszélt Barabási Albert László hálózatkutató is.

Mi az a karantén?

Kétféle karantén van: az intézményes és a házi karantén. Mindkettőnek az a lényege, hogy a fertőzött-gyanús személyeket elszigetelik a környezetüktől, hogy megállítsák a vírus terjedését.

Kire vonatkozik?

Akik fertőzött személlyel érintkeztek vagy fertőzött (vörös) zónából érkeztek külföldről, őket a helyi karanténépületbe viszik megfigyelésre 14 napra, ahol teljes ellátásban részesülnek, többször mintavétellel tesztelik őket, hogy fertőznek-e, és csak akkor engedik ki őket, ha negatívak az eredményeik.

Akik olyan (sárga) zónából érkeztek haza, ahol meghaladta az ötszázat a fertőzöttek száma, azok önként kellett, hogy házi karanténba vonuljanak 14 napig. Március 24. óta minden külföldről érkezőre érvényes ez a szabály.

Melyek azok az országok, régiók?

Vörös zónába tartoznak: Olaszország, Franciaország, Németország, Spanyolország és Irán. A sárga zónába tartozik a nyugat-európai országok többsége, és folyamatosan frissül a lista, ezért érdemes telefonon érdeklődni: +4021.320.20.20 vagy ezen a honlapon követni.

Mivel jár a házi karantén?

Az a lényege, hogy 14 napig ne járjon senki sehová, ne érintkezzen emberekkel. Értesíteni kell a közegészségügyi hatóságot (DSP) a 0266-310.423, 0266-324.483 telefonszámokon vagy e-mailen az epidem@aspharghita.ro címre. Írd le a helyzetet, a neved és a telefonszámod. A kapcsolatot telefonon tartják veled, szükség esetén meglátogatnak, és tesztelnek, ha jelentkeznek a tünetek.

Mi lesz addig a munkámmal, a fizetésemmel?

Kell szólni (telefonon!) a családorvosnak és betegszabadságot fogsz kapni.

Mi van, ha pozitív a teszt?

Akkor elvisznek az egyik kezelőközpontba, a legközelebbi jelenleg Kolozsváron van.

De ha nincs semmi bajom, miért ne mehetnék ki?

Ha nem jelentkeztek a betegség tünetei, nem jelenti azt, hogy nem lehetsz vírushordozó. Ráadásul jól megbüntetnek, a közegészség veszélyeztetése bűncselekménynek számít.

Az egyik családtag/lakótárs került házi karanténba. Mit csináljunk? Attól mi kimehetünk?

Fontos, hogy ne érintkezzünk, kerüljük a puszilkodást, a kézfogást, és lehetőleg 4,5 méternél közelebb ne álljunk egymáshoz. A megszokottnál gyakrabban mossunk kezet, gyakran szellőztessünk. Lehetőleg mi se hagyjuk el a lakást.

Szükségállapotról beszélt Iohannis. Mi az, mire jó, meddig tart?

Az alkotmány értelmében többek között egy katasztrófa megelőzése teheti indokolttá, és feljogosítja az államot bizonyos szabadságjogok korlátozására, államigazgatási hatásköröket a hadseregre, vagy más központi hatóságra bízhatnak ideiglenesen, hogy hatékonyan tudjanak eljárni, például az egészségügyi rendszert megfelelően ellátni.

Romániában március 16-ától van érvényben 30 napig, ami meghosszabbítható.

Meddig lesznek zárva az iskolák, egyetemek, hivatalok, éttermek, templomok stb.?

Ameddig szükségesnek tartják a hatóságok, hogy ezzel is megfékezzék a járványt.

Milyen más szabályok vannak a zsúfoltság ellen?

Minden zárt térben lebonyolított kulturális, tudományos, egyházi és sportrendezvény tilos, szabadtéren 100 fő a határ, de még ezen is szigoríthatnak.

Egészséges embereknek is kijárási tilalom van?

Azért ajánlott otthon maradni, kevesebbet kijárni, mert így lassabban terjed a vírus. Március 25-én déltől csak kivételes esetben szabad kijárni, saját felelősségre vagy a munkáltató igazolásával.

Járnak le a papírjaim. Elintézhetem? 

Nem kell. A szükségállapot idején lejáró dokumentumok automatikusan meghosszabbodnak az időszak végéig.

Más sürgős dolgom van a hivatalban.

A születés vagy a haláleset bejelentését kívül minden másra ott van a telefonos vagy az online ügyintézés

Közköltséget kell fizetnem.

Lehet, hogy meg tudod oldani banki átutalással, otthonról. Ezeknél a lakószövetségeknél lehetséges. Ha nem, inkább várj vele.

Sofőrvizsgára készülök. Mi lesz?

Április közepéig azt is elhalasztották, és meghosszabbíthatják, ha szükséges.

Külföldre kell mennem. Mehetek?

Amíg le nem zárják a határokat, reptereket, addig igen, de csak érvényes papírokkal. Új útlevelet csak indokolt esetben állítanak ki, 30 napra, erről itt írtunk bővebben. Ja, és ha olyan országban jársz, ahol magas a fertőzöttek száma, akkor hazatérve karantén vagy házi elszigetelés vár rád, attól függően, hogy vörös, vagy sárga besorolású az illető ország.

Dolgoznom kell, de gyerekeim vannak, nincs kire hagynom őket.

Otthon maradhatsz velük, fizetett szabadságot kérhetsz. A részletekről itt olvashatsz.

Kényszerszabadságra küldenek. Mi lesz?

A kormány állja majd a béred 75%-át (részletek itt).

Tankoljak fel mindenből, rámoljam ki a gyógyszertárat?

A kormány és a helyi önkormányzat is hangsúlyozta, hogy erre nincs szükség, és társaink iránti szolidaritásból nem is ajánott felvásárolni a készleteket. Nem kell hetekre, hónapokra berendezkedni, elég néhány napra előre gondolni, csökkenteni a kijárást.

C-vitamin, antibiotikumok, más gyógyszerek?

A vitaminok és ásványi anyagok, alapvetően az egészséges táplálkozás és életmód erősítik a szervezetet. Antibiotikumot minden körülmények között csak orvosi utasításra szabad szedni. A COVID-19 ellen egyelőre csak tüneti kezelésre alkalmas gyógyszerek állnak rendelkezésre.

Maszkosokat látok, vegyek én is?

Csak akkor használj védőmaszkot, ha úgy érzed, tüneteid vannak, vagy fertőző betegek közelébe kerülhettél. Ne maradjon rés az arc és a maszk között, használat közben ne érj hozzá a maszkhoz.

Valami más hasznos tipp?

Gyakran moss kezet szappannal és melegvízzel legalább 20-30 másodpercig. Kerüld a fertőző betegeket. Klór- vagy alkohol alapú szerrel – utóbbiból legalább 60-70 fokos ajánlott – érdemes fertőtleníteni az érintkezési felületeket.

Nem tudok gondoskodni magamról vagy félek kimenni.

Van segítség! Kérj meg nálad erősebb fizikumú személyeket, akikben megbízol, hogy segítsenek. Szervezett segítségre is számíthatsz: részleteket a városháza honlapján találsz, vagy az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET) önkéntesei is rendelkezésre állnak.

Mégse vagyok olyan jól, gyanús tüneteim vannak. Mit csináljak, mit csinálnak velem?

Semmiképp se rohand le a kórházat! Zárd el magad, kizárólag telefonon vedd fel a kapcsolatot a családorvossal és a közegészségügyi hatósággal (lásd fentebb).

Ha egyéb bajom van, bemehetek a kórházba?

Kizárólag sürgősségi esetben vagy küldőpapírral (családorvosnál ez a protokoll), és át kell esni egy előszűrésen, amit a kórház területén elhelyezett sátrakban végeznek.

Hogyan segíthetek másoknak?

Adományozhatsz a kórháznak felszerelésre, jelentkezhetsz önkéntesnek az önkormányzathoz, de önállóan is felajánlhatod, hogyaz öreg/beteg rokonoknak, szomszédoknak segítesz, támogasd a helyi vállalkozókat.

Ha további kérdéseid vannak, ezeken a számokon érdeklődhetsz, tőlünk is kérdezhetsz, és mi feltesszük a kérdéseid az illetékes hatóságoknak.