Akkor most lehet oltást kapni vagy sem?

Egyre szigorúbbak Európa-szerte a koviddal kapcsolatos intézkedések, közeledik a járvány következő hulláma, utazáshoz is újra kérhetik a zöldigazolványokat. És ha nem akarsz tesztre perkálni, akkor nem jön rosszul az oltás.

Csakhogy nincs koronavírus elleni oltóanyag a városban, sőt, talán a megyében sem, tudtuk meg véletlenül a városháza szóvivőjétől hétfőn, július 11-én, amikor koronavírus-oltásra szerettünk volna iratkozni. 

Az üggyel kapcsolatban többet nem is tudott mondani Zörgő Noémi, mivel az oltásokat már nem a városháza koordinálja, amióta bezárták az oltásközpontokat, ezért a megyei közegészségügyi igazgatósághoz (DSP) vagy a családorvosok koordinátorához, Orbán Sándorhoz irányított minket.

Lesz oltóanyag: 

július 15-ére ígérte a DSP, hogy hoz nekünk, hoz Hargita megyének, ami meg is történt. Most azt várjuk, hogy ők áthozzák Csíkból, vagy valamelyikünk be kell menjen utána. 20 perce szólt igazából a DSP, hogy most már Hargita megyében van az oltóanyag” – tudtuk meg kedden, július 12-én reggel Orbán Sándortól.

Június 30-a óta nem tudtak koronavírus ellen oltani, válaszolta kérdésünkre. Ez volt eddig a leghosszabb „holtpont”, korábban csak minimálisak voltak a kiesések, azaz egy-egy napig nem lehetett oltakozni koronavírus ellen. Jelenleg úgy néz ki, a probléma 15-ére megoldódik.  

Azt viszont előre nem lehet tudni, hogy a közeljövőben lesz-e még kimaradás: „nem tudni, hogy a DSP is hogy kap, a háziorvosokhoz hogyan jut el az oltóanyag”, mondta még el a háziorvos. 

Milyen hiány?

Megkerestük Tar Gyöngyit, a DSP vezetőjét is kedden, aki határozottan állította, hogy nincs hiány oltóanyagból:

– Könnyű azt mondani, hogy nincs oltóanyag a DSP-nél – hárított az igazgató, azt tanácsolva, hogy kérdezzük meg forrásunkat, mikor beszélt utoljára velük (erre nem volt szükség, mert már tudtuk, hogy még aznap reggel – szerk.).

Majd arra terelte a problémát, hogy szerinte a családorvosok vonakodnak a feladattól:Egy flakonban hat adag van, össze kell gyűjteni a pácienseket, ez egyeztetéssel, munkával, idővel jár. Ha egy adag elvész, nem fogja senki a fejüket venni, ők mégis úgy magyarázkodnak, hogy majd rajtuk fogják elszámolni, számonkérni a veszteséget”.

Nem igaz, hogy Székelyudvarhelynek nincs oltása. Tudnak vinni, amikor akarnak, tőlünk kell igényelni az oltóanyagot, és vinni. Segítünk a szállításban, szétosztásban, mindenben – folytatta Tar Gyöngyi.

Később ő is beismerte, hogy volt egy átmeneti időszak, amikor a raktárukban és több családorvosnál lévő oltóanyag felhasználási ideje lejárt, de hogy ez mikor volt pontosan, nem tudta megmondani,  Annyit árult el, „ahogy kérték, aláírták a szerződést, úgy lett”, és az elmúlt pénteken meg is érkezett az új szállítmány. Maroshévízre, Csíkszentmártonba már vittek is belőle, „lehet vinni, Udvarhely sincs olyan távol a DSP-től”.