Akkor most kit is tesztelnek?

A COVID-19 akut légúti fertőzéssel kapcsolatos aktuális eljárásrendről tájékoztat a székelyudvarhelyi városi kórház Facebook-oldalán. Az összefoglaló a 2020.10.23.-án aktualizált módszertan alapján készült – írják, majd első ízben arra adnak választ, hogy:

Hogyan terjed az új koronavírus?

A SARS-CoV-2 vírus leginkább cseppfertőzéssel terjed: köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe, majd a közelben tartózkodó másik emberre. Fertőzött felületek és tárgyak megérintésével a vírus a kézre kerülhet, az arc, a száj, az orr érintésével bejuthat a szervezetbe. A fertőzőképes vírus terjedése a megfelelő védőfelszerelés használatával, a higiéniai szabályok betartásával, valamint a felületeken egyszerű fertőtlenítőszerek tisztításával megelőzhető, visszaszorítható.

De ki is a gyanús eset?

Akinél legalább három vagy több tünet is jelentkezik a felsoroltak közül: láz, köhögés, kimerültség vagy gyengeség, izomfájdalom, fejfájás, torokfájás, nehézlégzés, mellkasi nyomás, étvágytalanság, esetleg hányinger vagy hányás, hasmenés, megváltozott mentális állapot, szagvesztés vagy ízvesztés, melynek okai ismeretlenek. Gyanús esetnek számítanak a tüdőgyulladásban vagy mellhártyagyulladásban szenvedő betegek és a súlyos légúti fertőzésben szenvedők, akik kórházi bennfekvésre szorulnak. A 16 éven aluli gyerekek esetében a hányás, hányinger, hasmenés jelentkezése, amely nincs összefüggésben a táplálkozással szintén a SARS-CoV-2 vírusos fertőzésre utal.

Valószínűsíthető esetnek számít az, aki a fenti tünetekkel rendelkezik és igazoltan fertőzött személlyel érintkezett vagy járványtani kapcsolata van fertőzött gócponttal. Ezen esetek közé tartoznak azon személyek is, akiknek a tüdő átvilágítási/ tüdő CT/ tüdő ekográfiai vizsgálat eredménye elváltozást mutat.

Igazolt esetnek pedig csupán azt számít, akinél laboratóriumi vizsgálat kimutatta a SARS- CoV2 fertőzést, a tünetek jelenlétének hiányától függetlenül.

Közvetlen kapcsolatnak számítanak,

akik egy háztartásban élnek igazoltan fertőzött személlyel, fizikai kontaktusba kerültek egy fertőzöttel, például kezet ráztak utólagos kézfertőtlenítés nélkül, közvetlen kapcsolatba kerültek igazoltan fertőzött személlyel mondjuk köhögés, tüsszentés, vagy fertőzött felület révén. Szintén annak számítanak, akik egy COVID-19 fertőzéssel igazolt személlyel kevesebb, mint 2 méter távolságon belül voltak 15 percnél hosszabb időn keresztül, vagy éppen olyan egészségügyi alkalmazottak, akik COVID-19 fertőzött betegek gondozásával foglalkoznak, laboratóriumban dolgoznak, és kapcsolatba kerültek COVID-19 fertőzött betegek mintájával megfelelő védőfelszerelés viselése nélkül.

A kórház bejegyzésében azt is megemlítik, hogy a fertőzés időpontja 14 nappal a tünetek megjelenése előtti időszakra tehető és a megfelelő védőfelszerelést és maszkot viselő és fizikai távolságot betartó személyek nem számítanak közvetlen kapcsolatnak.

Kit tesztelnek?

A módszertan ajánlott tesztelési sorrendje a következő:

Pozitív eredmény esetén

a laboratóriumok a teszt kiértékelését azonnal továbbítják a kórház illetékes osztályának, valamint a Megyei Közegészségügyi Igazgatóság. A vírus jelenlétét RT- PCR teszt segítségével mutatják ki, ez a teszt a vírus RNS-ét mutatja ki az orrból és a garatból vett mintákban. A mintavétel, a próbák vizsgálata és kiértékelése az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott, érvényes útmutatók alapján történik.

Az igazoltan fertőzött páciensek esetén leközlésre kerülnek a következő adatok: név, személyi azonosító szám, lakhely, foglalkozás, kontaktszemélyek, kórházi beutalás időpontja és helye, az elhalálozás helye és időpontja, esetleges társbetegségek és szövődmények – írják.