Akinek a jegye 6-os

Mind országos, mind megyei, mind helyi szinten növekedett a fellebbezések után az átmenő jegyet szerzett vizsgázók aránya az idei érettségi vizsga nyári szessziójában. Míg országosan 1,9 százalékpontnyit, Székelyudvarhelyen 1,65, Hargita megyében 1,35 százalékot nőtt az átmenők aránya.

A helyi és a megyei arányokat az edu.ro-n közzétett eredmények alapján számoltuk ki úgy, hogy az érettségire beiratkozottak számát vettük 100 százaléknak, nem pedig a megjelentekét. 

Székelyudvarhelyen 545 diák iratkozott be, közülük 9-cel többen mentek át az érettségin, mint az első körben. Az óvások után a beiratkozottak 55,96 százalékának, 305-nek sikerült a vizsgája. Előzőleg ez az arány 54,31 százalék volt, tehát számításaink szerint 1,65 százalékpontnyit javult az eredmény.

Lássuk iskolánként a változást: 

A Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégiumban a fellebbezések által még három diáknak sikerült az érettségije, tizenkét próbálkozóból ketten megkapták románból az átmenőt, egy diák pedig a választott tantárgyból és magyarból is annyival jobb jegyet kapott, hogy kijött a 6-os fölötti átlaga.

Ezzel 71,66 százalékról 76,66-ra nőtt az iskolában az átmenési arány. 

A Marin Preda Elméleti Líceumban maradt 66,66 százalékos az átmenők aránya a fellebbezések után: 42-ből 28-nak sikerült a vizsgája. 

Románból viszonylag sokan, 11-en fellebbeztek, 5-nek nőtt is a jegye. Ők eleve átmentek a vizsgán, csak úgy gondolták, hogy jobbat érdemelnének, és néhányuknak igaza is lett. Egy diák fellebbezett matematikából és anatómiából is, de egyikből sem sikerült az 5-öst elérnie, rajta kívül még 7-en próbálkoztak matekből, de nem sikerült, sőt, egy diák elvesztette az átmenőjét. A választott tantárgyból 4-en fellebbeztek, nekik sem sikerült számottevően előrelépniük. 

A Palló Imre Művészeti Líceumban sem sikerült a sikeresen érettségizők arányát növelni, marad a 46,42 százalék. Románból 16-an fellebbeztek, de egyiküknek se lett meg az átmenő, magyarból 2-en próbálkoztak, egyikük rontott, történelemből pedig ketten javították az eleve átmenő fölötti jegyüket. Földrajzból 1 próbálkozás volt, de nem lett meg az átmenő. 56-ból 26 diáknak lesz érettségi diplomája e szesszió nyomán. 

A Benedek Elek Pedagógiai Líceum a megye legjobbja, ha a sikeres érettségizők arányát tekintjük: 98,3 százalékos eredményével megelőzi a csíkszeredai Márton Áron Gimnáziumot, ahol 95,26 százalék ment át a vizsgán. A Pedában 59-ből egy tanulónak nem sikerült az érettségije, egy keveset javítottak ugyan a fellebbezés után a jegyén, de nem jött össze az átmenő, úgyhogy nem lett meg a 100 százalék idén nyáron. Legközelebb!

A Bányai János Szakközépiskolában 42-en méretkeztek meg, ebből 5-nek sikerült az érettségije, 11,9 százalékos maradt a fellebbezések után is az arány. Románból 14-en próbálkoztak az újrajavítással, sikertelenül, magyarból 4-en és egyiküknek meg is lett ebből a tantárgyból az átmenő. Matematikából 1, választott tantárgyból 2-en fellebbeztek, és az újrajavító tanárok szerint nem kellett volna. Olyan is akadt, aki a matematikát kivéve mindenből fellebbezett, és mindenből rosszabbul járt

Az Eötvös József Szakközépiskola fejlődő pályára lépett, ami a jegyeket illeti. Idén 91-ből 15 diáknak sikerült az érettségije, ebből egynek a fellebbezések után javult 1,2 ponttal a román jegye, és lépett a sikermezőny közepére. Az idei arány kétszer jobb, mint a tavalyi, és többen 8-as fölötti médiát értek el, jó néhány vizsgázó 9-es körüli és fölötti jegyeket írt magyarból, matematikából, csak a román lehúzta az átlagot. 8,67-et írt a legelső érettségiző. Románból fellebbeztek itt is a legtöbben, 23-ból két diáknak jött össze az átmenő jegy, ebből egyiküknek még lesz egy pótvizsgája, ha diplomát akar. Magyarból 14-en gondolták, hogy jobb jegyet is kaphatnának, egy diáknak meglett az átmenő. Matematikából 11, választott tantárgyból 5 fellebbezés volt, de egyikből sem sikerült látványos javításokat produkálni. 

A Kós Károly Szakközépiskola is egyre szebb eredményeket ér el, 103 beíratkozóból 3-an nem jelentek meg, 64 a sikeres érettségizők száma. 32 fellebbező volt románból, közülük 6-nak sikerült 5-ös fölé javítania ezáltal, és 4-nek gratulálhatunk is, mert ezen múlt a sikeres érettségije. Magyarból 7-en akartak javítani, 3-nak sikerült is, 4-en rontottak, egy személynek pedig pont annyit javítottak magyarból a jegyén, hogy kereken kijött a 6-os átmenő átlag. Matematikából 3-an kontesztáltak, egyiküknek meglett az átmenő, a másikuk javított, de nem lett átmenő, a harmadik pedig rontott egy kicsit.

A Tamási Áron Gimnáziumban maradt a 80,13 százalékos átmenési arány, 151 beíratkozóból 121-nek sikerült az érettségi. Románból 20-an próbálták meg fellebbezéssel elérni az 5-öst, de a javítótanárok nem egyeztek ebbe bele. Magyarból ketten rontottak egy picit, történelemből egy, választott tantárgyból 3 fellebbezés volt. 

Székelykeresztúron a Zeyk Domokos Szakközépiskolában a fellebbezések után sem sikerült senkinek, a Berde Mózes Unitárius Kollégiumban maradt a 32,43 százalékos arány, Az Orbán Balázs Gimnáziumban is az 50.

Szentegyházán és Zetelakán a  fellebbezések után is 1, Korondon 2 a sikeres érettségizők száma.  

Megyei szinten

Hargita megyében a 2050 beiratkozottból 31 diákot engedtek még át a fellebbezések után, így összesen 1273 lett a sikeresen érettségizők aránya, ami 1,35 százalékos emelkedést jelent az első javításhoz képest, és 62,09 százalékos átmenési arányt. 

Az országban

A dolgozatok óvások utáni újrajavítása nyomán 1,9 százalékkal 75,2 százalékra nőtt a sikeresen vizsgázók aránya. Az újrajavítás után 30.377 dolgozat osztályzata nagyobb lett az eredeti jegynél, 15.986 esetben az eredetinél kisebb lett a végleges jegy, 2752 esetben nem módosult. 

Az első, illetve a végleges eredmények szerinti sikerességi arány közötti 1-2 százalékos különbség évről évre fennáll, ami nyilvánvaló teszi, hogy a kiértékelési folyamat javításra szorul – nyomatékosította pénteki sajtótájékoztatóján az oktatási miniszter.

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter beszámolt arról is, hogy a végleges eredmények szerint az idei végzősök 80 százalékának sikerült a vizsgája. Tavaly 75,7 százalékos volt ez az arány. A korábbi években végzettek körében a tavalyi 30,2 százalékról idén 31,2 százalékra emelkedett a sikerességi arány.

A minisztérium pénteki közleménye értelmében az elmúlt 13 év viszonylatában idén volt a legmagasabb a sikeresen érettségizők aránya. Azoknak a száma, akik valamennyi tantárgyból 10-est kaptak, 162-ről 222-re nőtt az újrajavítás után (tavaly 146 tanuló zárta 10-es átlaggal a vizsgasorozatot).

A tájékoztatásban részletezik, hogy összesen 49.115 óvást nyújtottak be a vizsgázók, kevesebbet, mint tavaly, amikor 55.980 dolgozat újrajavítását kérték. Az esetek 86,27 százalékában legtöbb 1 ponttal, 8,13 százalékában több mint 1 ponttal módosult a jegy.

Azt a 120 dolgozatot, amelynél 2 pont fölötti a különbség az eredeti és a végső jegy között, egyenként újra megvizsgálják – áll a közleményben.

Călăraşi megyében, ahol egy kísérleti projekt keretében a digitális javítást alkalmazták, 651 óvást nyújtottak be, és újrajavítás után egy esetben lett 2 pont fölötti az első és a második jegy közötti eltérés, 41 dolgozatnál (6 százalék) 1 és 2 pont közötti, 152 dolgozatnál (22 százalék) 0,5 és 1 pont közötti, 457 dolgozatnál (67 százalék) 0,5 pont alatti különbséget regisztráltak.

Az összesen 1393 középiskolából 74-ben valamennyi érettségizőnek sikerült a vizsgája, 42 középiskolában azonban egy vizsgázó sem érte el a 6-os átlagot, további 11-ben pedig mindössze egy-egy végzős érettségizett sikeresen.

Idén a pótérettségit augusztus 16-a és szeptember 3-a között tartják, feliratkozni július 18-a és 25-e között lehet.