Akik hamarabb választhatnak államelnököt

A külföldi szavazókörzetekben három napig fog tartani az államelnök-választás, tehát már pénteken megnyitják a szavazókörzeteket, hogy elkerüljék a zsúfoltságot – adta hírül csütörtökön a Hotnews hírportál, a külügyminisztérium és a választási hatóság (AEP) közleményére hivatkozva.

Akik előzetesen regisztráltak a külföldi szavazásra, és nem a levélszavazás mellett döntöttek, azok itt nézhetik meg, hogy hova, mely szavazókörzethez osztották be őket, ehhez a személyes adataikat kell megadniuk. Akik nem regisztráltak, bármely szavazókörzetnél leadhatják, attól függetlenül, hogy életvitelszerűen vagy éppen turistaként, üzleti úton tartózkodnak éppen külföldön.

A külföldön tartózkodó román állampolgárok ezúttal nem csak a külképviseleteken, hanem az erre a célra létesített szavazókörzetekben is szavazhatnak, amelyből összesen 835 van a világon, ebből 639 az Európai Unióban. A legtöbbet Spanyolországban, Olaszországban, Németországban és Nagy-Britanniában nyitják meg, az interaktív térkép itt böngészhető.

A szavazás külföldön pénteken helyi idő szerint 12 órakor kezdődik, és 21 óráig tart, szombaton és vasárnap pedig reggel 7 és este 9 között tart. A szavazólapért érvényes személyit vagy útlevelet kell felmutatni.