Akarod látni a pápát?

Ha minden jól alakul, szombaton érkezik Ferenc pápa Csíksomlyóra, és ha kezet nem is csókolhatsz, elég közelből láthatod és követheted az eseményt, viszont könnyen lemaradhatsz az egészről, ha nem tartod magad az alábbiakhoz.

Jegyeket, késeket!

A pápalátogatáson csak személyre szóló jeggyel és a biztonsági szűrőkön való átjutás után lehet részt venni, ezért is javasolják, hogy mindenki érkezzen korábban a helyszínre, hogy elkerüljék a torlódást és legyen idejük átjutni a kapukon. Kivételt képeznek azok, akik előzetesen nem regisztráltak az eseményre, és ezért a kijelölt szektorokon kívül fogják követni az eseményeket.

Szabad bevinni: ivóvizet műanyag palackban, esőkabátot, esernyőt, gyógyszert, tábori széket, zászlót, élelmet.

Tilos bevinni: bármilyen nemű fegyvert, gyúlékony, robbanékony anyagokat, könnyfakasztó, irritáló vagy bénító hatású szereket, szeszes italt, tudatmódosító szereket, rendbontásra vagy erőszakos cselekményekre használható (szúró-vágó) tárgyakat, üveget.

Akik regisztráltak, hozzák magukkal a kinyomtatott jegyeket és keressék meg, hogy az adott szektorhoz melyik úton juthatnak el a legkönnyebben. A cél az, hogy minden zarándok azt a biztonsági kaput használja, amelyik a legközelebb esik szektorához.

A székelyudvarhelyi plébániák csoportjait a gyimesiekkel együtt a sárga 5-ös szektorba, Udvarhelyszék kerület plébániáihoz tartozókat a sárga 6-os szektorba osztották. A szektorok teljes listája itt található.

Aki a jegyét nem kapta meg emailben, és a spam mappában se találja a postaládájában, írjon egy rövid üzenetet a pontifex@romkat.ro oldalra – ajánlják.

No-go zónák

A város területén már május 31-én, pénteken reggel 6 órától részleges útlezárásra lehet számítani, amely a Csíksomlyót megközelítő útszakaszokra lesz érvényes, de motorkerékpárokkal június 1-én reggel 6 óráig még szabad lesz a városba a bejárás. A városon áthaladó forgalmat nem akadályozzák.

Csíksomlyó területén teljes behajtási tilalom lesz érvényben pénteken 12 órától, ez alól kivételt képeznek a lakók és azok a zarándokok, akiknek bizonyítottan van parkolási lehetőségük a szállásuk udvarán, viszont számukra is csak május 31-én péntek 20 óráig engedélyezik a közlekedést.

A szervezők azt javasolják, hogy a Csíkszeredába történő érkezést a kora reggeli órákra időzítsék (hajnali 4–6 óra között tartják ideálisnak). Nem fognak unatkozni, ugyanis 6 órától már fogadják a nyeregbe érkezőket, ráhangolni őket a találkozásra.

A városban érvényes forgalmi korlátozásokat szombaton 18 órakor oldják fel.

Túrabakancsot hoztál-e?

Az autóbuszok számára 1130, gépkocsik számára pedig 4650 parkolóhelyet alakítanak ki Csíkszereda területén, viszont több kilométeres gyaloglásra kell számítani a parkolóktól.

A Székelyudvarhely felől érkezők a városba érve az első lehetőségnél jobbra kell térniük a Hajnal utcába, ennek mentén le is tehetik autóikat, vagy parkolhatnak még az ezt követő Fürdő utcában is, utóbbi esetben a vasútállomás környékéről kezdhetik meg gyalogos útjukat a Hármashalom oltárhoz. Az autóbuszok az arra kijelölt helyeken parkolhatnak le, azaz a Hargita utca mentén és a vasútállomással szembeni ipari területen.

A parkolóhelyek térképét ide kattintva lehet elérni.

A szervezők biztosítják a mozgáskorlátozott személyek szállítását. Az Udvarhely felől érkezőket a Hargita utcán, a vasúti felüljáró (nagyhíd) előtti gyalogátjárónál veszik fel, és a Caritas udvarig szállítják, onnan a kegytemplomig csupán 100 métert kell megtenniük önerőből. A speciális autók két alkalommal szállítanak, az első 6 órakor lesz, a második 7.30-kor. A visszaszállítás a szentmise vége után 17 órától, ugyancsak a Caritas udvaráról történik.

Ezzel várnak a nyeregben

Hogy jobban láss, a csíksomlyói nyeregben öt kivetítő lesz. Három kisebb, 7×4 méteres kivetítőt szerelnek az oltár két oldalára, egyet pedig a hátához, valamint két nagyobbat, 16×9 métereset, a piros övezetben állítanak fel. Ezeken kívül 300 mobilvécét helyeznek ki, két elsősegélysátrat, és az információs pontoknál ivóvízhez lehet jutni.

A pápa 11 órakor érkezne Bákóból helikopterrel, zárt kocsiban viszik a szentmise színhelyére, és előzőleg az úgynevezett pápamobilon, nyitott kocsin körbejár, hogy minél közelebbről, minél több hívő láthassa. A csíkszeredai városháza arra kéri a zarándokokat, hogy ne fotózzanak, videózzanak a szomszédos épületek teraszairól, ablakaiból, és ne használjanak drónokat sem az esemény ideje alatt.

A tervek szerint 11 óra 45 perckor kezdődne az ünnepi szentmise.

Sok szerencsét, jó időt, kitartást!