Akár egyszerre is oltathatod magad influenza és koronavírus ellen

A COVID-19 elleni vakcinát akár az influenza oltással egyszerre is be lehet adatni a háziorvosnál – tájékoztatott kedden Valeriu Gheorghiţă, az oltáskampányt koordináló bizottság vezetője.

A koronavírus elleni oltás emlékeztető, harmadik dózisának beadásával kapcsolatban Gheorghiţă emlékeztetett, hogy az Európai Gyógyszerügynökség jelenleg a BioNTech Pfizer által benyújtott adatokat elemzi, és hamarosan a Moderna által benyújtott adatok is sorra kerülnek. Nagyon valószínű, hogy október első hetében kiadják az engedélyt a harmadik adag beadására, mondta.

Az egészségügyi illetékesek javaslata szerint a harmadik dózist a rossz immunállapotú személyeknek, beleértve a 65 fölötti időseket, kellene felvenniük, illetve azoknak, akik esetében legalább egy fél év eltelt a második dózis felvétele óta.

Elméletileg nincs szükségük egy harmadik dózisra azoknak a személyeknek, akik megkapták a teljes oltást, és emellett át is estek a koronavírus-fertőzésen, mivel szervezetükben az antitestek száma sokkal magasabb.

Agerpres